Hartbewaking

U wordt op deze afdeling opgenomen indien u acute en/of intensieve hartbewaking nodig heeft, zoals bij acuut hartinfarct, levensbedreigende hartritmestoornissen, hartklep afwijkingen, screening en implantatie van een steunhart, hartfalen en ontstekingen aan het hart.

Voor de opname

De meeste opnames op de CCU zijn acuut vanuit thuis, de intensive care of een ander ziekenhuis.
Indien uw opname gepland is, wordt u middels een brief óf telefonisch door het planningssecretariaat uitgenodigd voor de opname. In de opnamebrief is te lezen wat u moet meenemen naar de afdeling.
Het is belangrijk om waardevolle spullen thuis te laten.

Tijdens de opname

Team
Het team bestaat uit cardiologen, arts-assistenten, CC- en IC-verpleegkundigen ( in opleiding), secretaresses en servicemedewerkers. Ook kunnen artsen van een ander specialisme in consult gevraagd worden. Het is een enthousiast team dat de dagelijkse zorg en ritmebewaking op zich neemt.
Op de afdeling wordt nauw samengewerkt met verschillende (paramedische) disciplines, zoals fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en diëtisten. Zij zetten zich in om uw zorg verder te optimaliseren.

Opname op de afdeling
De Hartbewaking beschikt over 10  x  1-persoonskamers waar continue monitoring van het hart en vitale functies plaatsvindt. Hiervoor ligt u de meeste tijd in bed en bent u aangesloten aan de apparatuur via draden en infusen. Via deze infusen krijgt u vocht en medicatie. Zodra mogelijk mag u onder begeleiding uit bed om te mobiliseren.

Verpleging in isolatie
De afdeling heeft 4 isolatiekamers tot de beschikking indien u ter bescherming van uw gezondheid en/of ter bescherming van de zorgmedewerkers in isolatie moet worden verpleegd. Het personeel is geschoold in diverse vormen van isolatieverpleging.

Gemiddeld dagschema
Het dagschema op de afdeling ziet er als volgt uit:

08:00 uur: Ontbijt met medicatie, voorstellen verpleegkundige van de dagdienst

08:00 – 09:00 uur: Zorg naar behoefte. Minimaal elke 2 uur controle van vitale functies

10:00 uur: Visite lopen met de arts en verpleegkundige

12:00 uur: Lunch en medicatie

14:15- 15:00 uur: Bezoekuur

15.00 uur: Wisseling van dienst verpleegkundige

17:30 uur: Diner en medicatie

18:30- 19:30 uur: Bezoekuur

22:00 uur: Klaarmaken voor de nacht

23.00 uur: Wisseling van dienst verpleegkundige

Gebruik van mobiele telefoon en Wi-Fi
Op de afdeling is het toegestaan om uw mobiele telefoon te gebruiken. U kunt inloggen op het LUMC netwerk en zodoende kunt u gebruik maken van gratis internet.

Na de opname

De meeste patiënten worden voordat zij met ontslag mogen, overgeplaatst naar de afdeling Hartziekten. Soms is het i.v.m. drukte noodzakelijk om patiënten over te plaatsen naar ziekenhuizen in de regio of de regio waar de patiënt woont.

U heeft altijd een ontslaggesprek met de arts, waarbij er ruimte is voor het stellen van vragen. De verpleegkundige zal u tevens uitleg geven waar u op dient te letten en met welke klachten u direct contact dient op te nemen en met wie. U krijgt de ontslagpapieren mee naar huis. Hierin staat het actuele medicatieoverzicht en de leefregels waar u geadviseerd wordt zich aan te houden. Als u met ontslag mag, kunt u tussen 10:30 en 11:00 uur worden opgehaald.

Belangrijke informatie

Op de hartbewaking kunnen wij geen planten en bloemen toestaan. Dit in verband met infectiegevaar en gevaar voor beschadiging aan apparatuur.

Bezoekers en naasten

De bezoektijden van de Hartbewaking zijn van 14:15 tot 15:00 uur en van 18:30 tot 19:30 uur. Van deze tijden kan alleen worden afgeweken in overleg met de verpleging.

Afhankelijk van de ernst van de ziekte zijn er afwijkende tijden voor bezoek bespreekbaar. Indien noodzakelijk kan de familie in het ziekenhuis overnachten voor 1 à 2 nachten en indien beschikbaar.

Aan de familie van de patiënt wordt gevraagd een contactpersoon aan te wijzen, die telefonisch/mondeling contact onderhoudt met de afdeling. Dit om te voorkomen dat er informatie wordt verstrekt aan mensen die er geen recht op hebben.

Voor de naaste familie van de patiënt bestaat er dagelijks de mogelijkheid om met een verpleegkundige te spreken. Via deze verpleegkundige kan tijdens het middagbezoek een gesprek met de behandelend arts worden geregeld.

Indien de patiënt in een isolatie box ligt, is toegang tot deze kamer alleen mogelijk in overleg met de verpleegkundigen. Zij helpen u met de extra beschermingsmiddelen die noodzakelijk zijn.

Team Hartbewaking/CCU

Teamleider a.i. verpleging:

J.T.M. (Jacqueline) van der Hulst - Schrijvers


Supervisor van de afdeling
:

Dr. S.L.M.A. (Saskia) Beeres 


Verpleegkundigen
:

Diederick van der Beld 

Florence den Bleker 

Anne de Boer

Michelle Both 

Ysa Boumlak 

Suzanne Bunnik

Simone Dassen 

Gerald den Dekker

Andrea van Duijvenbode

Danique van Elk

IJtske van Haeften 

Rianne Katerberg

Lisanne Kuijt - Hoek

Marsha van der Lecq (i.o.)

Bart Jan van Loenen

Jasmijn Maasdijk

Marlon Quant

Linsey Rijgersberg

Amy de Roo

Kirsten Rovers 

Lotte Plug

Danielle van der Sande

Naomi Schelvis - van Gool

Frederike aan de Stegge

Suzan Stierman - Juffermans

Faralda Uljee

Amber van der Velde

Milou van Wassem


Secretaresses
:

Yolanda Evenblij - Hes

Gemma Hali-van Velzen

Carla Kuipers - van der Vegte

Contact en locatie

Locatie: C9-P
Routenummer: 245
Telefoonnummer: 071-526 30 00           
Telefonische bereikbaarheid: De afdeling is dag en nacht telefonisch bereikbaar. In verband met drukte op de afdeling verzoeken wij u echter niet te bellen tussen 07.00 en 10.00 uur.