Reanimatieonderwijs scholieren

Het Hart Long Centrum Leiden vindt het belangrijk dat veel mensen kunnen reanimeren. Daarom ondersteunen wij Taskforce Qualitative Resuscitation by Students (QRS) Leiden: een initiatief van een groep enthousiaste geneeskundestudenten.

Logo met naam

Het doel van Taskforce QRS is het vergroten van de overlevingskans van slachtoffers met een hartstilstand. Dit willen de studenten bereiken door reanimatieonderwijs te verzorgen op middelbare scholen. In Leiden en omstreken bestaan er namelijk nog weinig initiatieven omtrent dit type onderwijs.

Naast Leiden bestaat Taskforce QRS ook in Maastricht, Nijmegen en Utrecht. In Maastricht, waar het initiatief oorspronkelijk is ontstaan, wordt sinds 2006 reanimatieonderwijs aangeboden op middelbare scholen. Dit blijkt een enorm succes te zijn: inmiddels hebben al bijna 14 duizend scholieren leren reanimeren dankzij Taskforce QRS. Dat reanimatieonderwijs cruciaal is, blijkt uit de praktijk. Ieder jaar krijgen bijna 16 duizend Nederlanders een plotselinge hartstilstand. 80 procent van de gevallen vindt plaats buiten het ziekenhuis, vaak in de huiselijke kring. Het adequaat starten van een reanimatie in de eerste zes minuten na een hartstilstand vergroot de overlevingskans aanzienlijk.

De reanimatielessen worden verzorgd door geneeskundestudenten van het LUMC. De lessen zullen jaarlijks herhaald worden, zodat de leerlingen de vaardigheden kunnen onderhouden. Hiermee ondersteunt Taskforce QRS Leiden het initiatief van de Hartstichting bij het creëren van zes minuten zones, waarbij binnen zes minuten de reanimatie kan worden gestart. 

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Taskforce QRS