Reanimatieonderwijs scholieren

Het Hart Long Centrum Leiden vindt het belangrijk dat veel mensen kunnen reanimeren. Daarom ondersteunen wij Taskforce Qualitative Resuscitation by Students (QRS) Leiden: een initiatief van een groep enthousiaste geneeskundestudenten.

 

Taskforce QRS logo Leiden

 

Dagelijks krijgen ongeveer 35 mensen in Nederland een hartstilstand. 80 procent van deze patiënten bevindt zich op dat moment buiten het ziekenhuis. Op tijd starten met reanimeren in de eerste zes minuten na een hartstilstand vergroot de overlevingskans aanzienlijk. 

Het doel van Taskforce QRS is het vergroten van de overlevingskans van slachtoffers met een hartstilstand. Dit willen de studenten bereiken door reanimatieonderwijs te verzorgen op middelbare scholen. Naast Leiden bestaat Taskforce QRS ook in Groningen, Maastricht, Nijmegen en Utrecht. Inmiddels leren jaarlijks meer dan 10 duizend leerlingen reanimeren door de vijf actieve stichtingen van Taskforce QRS.

Taskforce QRS bezoekt de middelbare scholen ieder jaar om de lessen te herhalen; herhaaltraining is noodzakelijk om de vaardigheden van de leerlingen op peil te brengen en te behouden. Hiermee ondersteunt Taskforce QRS Leiden het initiatief van de Hartstichting bij het creëren van zes minuten zones, waarbij binnen zes minuten de reanimatie kan worden gestart.

Hiernaast is de groep studenten onlangs gestart met het aanbieden van reanimatiecursussen die voor iedereen toegankelijk zijn. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Taskforce QRS

VIDEO’S