MRI-scan

Wat is een MRI scan?

Veel onderzoeken maken gebruik van röntgenstraling. Een MRI-scan maakt daarentegen gebruik van onschadelijke magneetgolven. Het hart wordt vanuit een aantal richtingen bekeken, waarna de computer hier (bewegende) beelden van maakt. Met de MRI-scan kunnen zo het hart en de bloedvaten gedetailleerd in kaart worden gebracht.

Waarom doen we dit onderzoek?

De cardioloog kan met een MRI-scan kijken welk deel van het hartweefsel is beschadigd door een hartinfarct (weefsel met een tekort aan zuurstof) en welk deel gezond is. Ook wordt MRI gebruikt om ziekten van de hartspier en hartklepafwijkingen te onderzoeken. Daarnaast kunnen de resultaten van een operatie van bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking of bypassoperatie ook door middel van een MRI worden beoordeeld.

Voorbereiding

Er zijn meestal geen bijzondere voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. U neemt de dag van het onderzoek uw medicijnen in zoals u dat gewend bent, tenzij uw cardioloog iets anders met u heeft afgesproken.

Op de dag van het onderzoek krijgt u in sommige gevallen een infuusnaaldje voor het toedienen van contrastvloeistof of medicijnen.

LET OP:
Wanneer u metaal in uw lichaam heeft, bijvoorbeeld een metalen prothese, sieraden, metaalsplinters, een pacemaker of ICD, dan is een MRI-scan niet altijd mogelijk. Een MRI maakt namelijk gebruik van magneetgolven. Uw arts zal informeren of dit bij u het geval is. Zie ook de informatiefolder MRI bij patiënten met een pacemaker of ICD

Trek makkelijk zittende kleding zonder metalen ritsen of knopen aan.

Het onderzoek

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Voordat het onderzoek plaatsvindt, vraagt de laborant u uw sieraden en andere metalen voorwerpen af te doen. U neemt vervolgens plaats op de onderzoekstafel. Deze tafel schuift in een buis die aan twee kanten open is. U krijgt vervolgens een plank op de borstkas geplaatst, dit kan wat zwaar aanvoelen, maar doet geen pijn. U dient gedurende het onderzoek zo stil mogelijk te blijven liggen. Het onderzoek duurt meestal ongeveer een uur.

Soms is een contrastvloeistof nodig om een duidelijker beeld te krijgen. Deze contrastvloeistof is een andere dan de vloeistof die voor CT scans wordt gebruikt en kent nagenoeg geen bijwerkingen.

Het kan zijn dat er een zogenaamde "stress-MRI-scan" afgesproken is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vaatverwijdende- of stimulerende medicijnen om inspanning van het hart na te bootsen. In dat geval kan het zijn dat u bepaalde medicatie de dag van het onderzoek niet mag innemen. Dit betreft over het algemeen bètablokkers (oa: Metoprolol, Atenolol, Bizoprolol en Nebivolol) en verapamil of diltiazem. Uw behandelend cardioloog vertelt u precies welke medicijnen u tijdelijk niet mag innemen.

Na afloop van het onderzoek kunt u gewoon naar huis. Het onderzoek moet zorgvuldig geanalyseerd worden door de radioloog. U krijgt de uitslag tijdens het volgende polikliniekbezoek van uw eigen cardioloog.

Wat zijn de risico’s, bijwerkingen en complicaties?

Een MRI is een tunnelvormige buis waar u als patiënt in ligt. Als u last heeft van claustrofobie kan dit onderzoek vervelend voor u zijn. Vertel dit dan ook van tevoren aan uw arts, zodat naar een passende oplossing gezocht kan worden. Om de MRI-scan aangenamer te maken kunt u luisteren naar de radio of (meegebrachte) muziek op een CD.

Als u metaal in uw lijf hebt (bijvoorbeeld een metaalsplinter in het oog of bepaalde implantaten), dan is het belangrijk dat u dit vooraf aangeeft. Het kan zijn dat hierdoor het onderzoek niet door kan gaan of dat er bepaalde maatregelen vooraf moeten worden genomen. Dit geldt ook voor als u een pacemaker of ICD hebt.

Aan het MRI-onderzoek zijn verder weinig risico's verbonden. Een MRI-scan maakt gebruik van magneetgolven en is hierdoor onschadelijk.

Behandelteam

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant. Als u een pacemaker of ICD hebt, dan kan het zijn dat de pacemakertechnicus voor en na het onderzoek komt om uw pacemaker of ICD zodanig in te stellen dat de MRI scan veilig kan worden uitgevoerd.