CT-scan van de kransslagaders

Met behulp van röntgenstraling wordt het hart in plakken in beeld gebracht waarna met de computer een driedimensionaal beeld van het hart verkregen wordt. Zo krijgt de cardioloog een goed en gedetailleerd beeld van de vorm van het hart en het verloop van de kransslagvaten.

Daarnaast laat de scan eventuele vernauwingen door atherosclerose in de kransslagader zien en kan de aanwezigheid en ernst van verkalkingen (ofwel calcium) in de kransslagvaten beoordeeld worden. Het calcium laat geen röntgenstraling door en is als een witte vlek op de scan zichtbaar. Het resultaat wordt uitgedrukt in de zogeheten "calciumscore".

Voorbereiding

Er is geen bijzondere voorbereidingen voor dit onderzoek nodig. Wel is het van belang dat u 3 uur van te voren nuchter bent en op de dag zelf geen koffie hebt gedronken. Als u zwanger bent, moet u dit van tevoren aangeven. Tijdens het elektrofysiologisch onderzoek wordt namelijk gebruik gemaakt van röntgenstraling die voor uzelf niet schadelijk is, maar wel voor het ongeboren kind.

Op de dag van het onderzoek neemt u uw medicijnen in zoals u dat gewend bent. Indien u diabetes heeft, moet u in sommige gevallen uw medicatie aanpassen. Als dit bij u het geval is, zal uw arts dit met u bespreken.

Wanneer er tijdens het onderzoek gebruik wordt gemaakt van contrastvloeistof krijgt u een infuusnaaldje in uw hand of arm. Als u allergisch bent voor contrastvloeistof, geeft u dit dan van te voren aan.

Als u een verminderde nierfunctie heeft, dient u vanwege de belasting van de contrastvloeistof voorbehandeld te worden.

Het onderzoek

De laborante zal u vragen om plaats te nemen op de onderzoekstafel. Deze tafel zal langzaam in een tunnel schuiven. In de tunnel bevindt zich een röntgenbuis waarmee foto's worden gemaakt. Deze buis draait tijdens het maken van de foto's rond. Dit veroorzaakt wat lawaai maar hier voelt u niets van.

Voor het maken van de foto's mag uw hart niet te snel kloppen. De beelden worden anders vaag en onscherp. Uw hartslag mag daarom niet boven de 60 slagen per minuut uitkomen. Wanneer uw hart te snel klopt, kan de arts u bètablokkers (middelen die uw hartslag verlagen) geven. Wanneer er contrastvloeistof wordt gebruikt, zal dit via het infuus worden ingespoten. De contrastvloeistof verlaat het lichaam uiteindelijk via de urine. Daarom is het verstandig om na het onderzoek een paar extra glazen water te drinken.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

Nazorg

Na het onderzoek kunt u gewoon naar huis. Door de contrastvloeistof kunt u zich een beetje misselijk voelen, maar dit kan geen kwaad.