Hartoorsluiting

Hartritmestoornissen ontstaan vaak door boezemfibrilleren, het snel en onregelmatig samentrekken van de hartspier. De bloedstolsels die daardoor kunnen ontstaan, kunnen los schieten en verstoppingen veroorzaken in de bloedvaten van de hersenen, met een beroerte als gevolg.

Sommige patiënten moeten vanwege het boezemfibrilleren bloedverdunners via de trombosedienst gebruiken maar hebben ook een harde medische reden om dit niet te doen (dit noemen we een contra-indicatie). Dit is bijvoorbeeld het geval bij maag-  of darmbloedingen, oogbloedingen en hersenbloedingen. Om dan toch het risico op een herseninfarct te beperken kan via de lies een "dekseltje" (closure device) in het hartoor geplaatst worden. Het hartoor is namelijk de plek in de linkerboezem waar eventuele stolsels ontstaan.

De behandeling

Deze ingreep gebeurt onder narcose op de Hartkatheterisatieafdeling. De procedure duurt ongeveer 2 uur en u gaat de volgende dag weer naar huis. Met een slokdarmecho wordt na drie maanden gecontroleerd of het "dekseltje" goed zit. Als dat zo is kunnen de bloedverdunners gestaakt worden (als u die nog had). De succeskans van de procedure is 96%.

Er is rondom de procedure risico op een herseninfarct (2%) losschieten van het dekseltje (1%) en een bloeding in het hartzakje (3%).

Deze procedure wordt op dit moment alleen nog maar toegepast bij patiënten die echt geen bloedverdunners via de trombosedienst mogen gebruiken.