Hartoorsluiting

Komt u voor een hartoorsluiting? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over een hartoorsluiting bij het LUMC en hoe u zich kunt voorbereiden. 

Wat is een hartoorsluiting?

Tijdens boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis, kunnen in het hartoor (het uiteinde van de linker boezem) stolsels ontstaan. Deze stolsels kunnen losschieten en verstoppingen veroorzaken in de bloedvaten van de hersenen, met een beroerte tot gevolg.

Sommige patiënten met boezemfibrilleren, zouden, vanwege het risico op een beroerte, bloedverdunners moeten gebruiken, maar doen dit om medische redenen niet. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bloedingen in het maag-/darmstelsel en hersenen. Om toch het risico op een herseninfarct te beperken, kan via de lies met een “dekseltje” het hartoor worden gesloten, om verplaatsing van stolsels van het hartoor naar de hersenen te voorkomen.

De behandeling

Het plaatsen van het dekseltje gebeurt onder narcose op de Hartkatheterisatieafdeling. De procedure duurt ongeveer 2 uur en u mag de volgende dag weer naar huis. Met een slokdarmecho wordt na drie maanden gecontroleerd of het "dekseltje" goed zit. Als dat zo is kunnen de bloedverdunners gestaakt worden (als u die nog had). De succeskans van de procedure is 96%.

Er is bij de ingreep risico op een herseninfarct (2%) losschieten van het dekseltje (1%) en een bloeding in het hartzakje (3%).

Deze procedure wordt op dit moment alleen nog maar toegepast bij patiënten die echt geen bloedverdunners mogen gebruiken.