Hartoorsluiting

Hartritmestoornissen ontstaan vaak door boezemfibrilleren, het snel en onregelmatig samentrekken van de hartspier. De bloedstolsels die daardoor kunnen ontstaan kunnen losschieten en verstoppingen veroorzaken in de bloedvaten van de hersenen, met een beroerte tot gevolg.

Sommige patiënten zouden vanwege het boezemfibrilleren bloedverdunners moeten gebruiken, maar hebben een harde medische reden om dit niet te doen (dit noemen we een contra-indicatie). Dit is bijvoorbeeld het geval bij maag- of darmbloedingen, oogbloedingen en hersenbloedingen. Om dan toch het risico op een herseninfarct te beperken, kan via de lies een "dekseltje" (closure device) in het hartoor geplaatst worden; het hartoor is de plek in de linkerboezem waar eventuele stolsels kunnen ontstaan.

De behandeling

Het plaatsen van het dekseltje gebeurt onder narcose op de Hartkatheterisatieafdeling. De procedure duurt ongeveer 2 uur en u mag de volgende dag weer naar huis. Met een slokdarmecho wordt na drie maanden gecontroleerd of het "dekseltje" goed zit. Als dat zo is kunnen de bloedverdunners gestaakt worden (als u die nog had). De succeskans van de procedure is 96%.

Er is bij de ingreep risico op een herseninfarct (2%) losschieten van het dekseltje (1%) en een bloeding in het hartzakje (3%).

Deze procedure wordt op dit moment alleen nog maar toegepast bij patiënten die echt geen bloedverdunners via de trombosedienst mogen gebruiken.