Tricuspidalisklepafwijkingen

De Tricuspidalisklep is de hartklep tussen de rechterboezem en kamer van het hart. Afwijkingen alleen aan de tricuspidalisklep zijn zeldzaam, meestal komen deze in combinatie met andere hart- en klepproblemen voor. Een vernauwing, stenose, kan veroorzaakt worden door acuut reuma.
Een lekkage van de tricuspidalisklep komt veel voor, vrijwel altijd secundair aan een verderop gelegen probleem. Door een hogere druk in de linkerkant van het hart of in de longen gaat de klep lekken. Door de oorzaak aan te pakken, neemt de lekkage af. Een oorzaak voor het kapot zijn van de klep zelf kan een endocarditis zijn of een aangeboren hartafwijking.

Wat zijn de symptomen?

Hartklepafwijkingen kunnen lang asymptomatisch blijven. Afwijkingen aan de tricuspidalis klep uiten zich wanneer deze ernstig genoeg zijn in vermoeidheid, benauwdheid bij inspanning en het zichtbaar vocht vast houden in het lichaam met bijvoorbeeld dikke enkels en voeten.

Diagnose

Het belangrijkste onderzoek om een afwijking van de hartkleppen te beoordelen is een echo van het hart. Voor een nog duidelijkere afbeelding van de hartklep of om de afwijking precies te bekijken, kan het nodig zijn een echo via de slokdarm te maken. Als er besloten wordt de klep te opereren, zullen er aanvullende onderzoeken verricht worden.

Behandeling

De behandeling van een tricuspidalisinsufficiëntie is voor het grootste deel afhankelijk van de oorzaak van de lekkage. Door de oorzaak aan te pakken, en de druk op de klep te verminderen neemt de lekkage af.

Bij aandoeningen van de klep zelf moet deze behandeld worden. Bij een vernauwing is deze te verhelpen door een ballonnetje op te voeren in de klep. Met het opblazen van de ballon worden de verkleefde klepbladen gespleten en is de doorstroom herstelt.

Bij een lekkage kan een ring om de klep geplaatst worden om de verwijding te verhelpen. Zelden is het noodzakelijk de klep door een mechanische kunstklep te vervangen.