Voor wie is griepvaccinatie belangrijk?

Naast het coronavirus bestaat het normale griepvirus ook nog steeds. Nu de temperaturen weer gaan dalen, zal het aantal griepgevallen in het winterseizoen weer oplopen. Niet alleen voor u is dit mogelijk een probleem, maar ook voor uw omgeving. Daarnaast lijken de symptomen van het griepvirus op die van het coronavirus.

Voor wie is vaccinatie belangrijk?

Vaccinatie is belangrijk voor mensen die een verlaagde weerstand hebben. Voor hen kan griep levensbedreigend zijn. Specifiek gaat het om: 

  • patiënten met chronische aandoeningen van hart, longen of nieren
  • patiënten die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan
  • patiënten die geïnfecteerd zijn met hiv
  • kinderen van 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken
  • personen met een verstandelijke beperking die in een intramurale voorziening wonen
  • personen met een verminderde weerstand tegen infecties
  • verpleeghuisbewoners
  • gezinsleden van personen met een zeer hoog risico
  • gezonde personen van 60 jaar en ouder

Daarnaast heeft de Gezondheidsraad een vaccinatieadvies gegeven voor medewerkers die zorg verlenen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Binnen het ziekenhuis komt iedereen in aanmerking voor vaccinatie om te voorkomen dat het virus zich verspreid onder het personeel. In het LUMC zijn we al gestart met het vaccineren van ons personeel.

Waarom is het belangrijk dat u elk jaar opnieuw een griepprik haalt?

De griepprik zorgt ervoor dat uw lichaam antistoffen aanmaakt die het virus moeten verdrijven. Het lichaam heeft hier ongeveer 2 weken voor nodig. Daarom wordt u in het najaar opgeroepen u te laten vaccineren, ruim voordat een uitbraak van het griepvirus wordt verwacht.

Na de vaccinatie neemt de hoeveelheid antistoffen geleidelijk af. Op een gegeven moment heeft u te weinig antistoffen om u nog goed te beschermen tegen het griepvirus. Daarom is het belangrijk om de vaccinatie elk jaar te herhalen. Dit is ook belangrijk omdat het griepvirus regelmatig verandert. Daarom krijgt u elk jaar een ander vaccin.

 Op de website van het RIVM kunt u alle informatie vinden over de griepprik. Ook vindt u hier veelgestelde vragen over de griepprik en COVID-19. Het is veilig om de griepprik en de coronavaccinatie op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen.