Parel voor onderzoek Dr. Daniël Pijnappels naar het hart als defibrillator

Op 10 juni j.l. ontving dr. Daniël Pijnappels en zijn team een Parel voor hun baanbrekende onderzoek naar het hart als defibrillator. Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door een vidi subsidie (2014-2019) en toonde onder andere aan dat het hart zelf een verstoord ritme kan herstellen door elektriciteit op te wekken, waardoor geen elektrische shocks meer nodig zijn.

Dit kon worden gerealiseerd door het proces van stroomopwekking in het hart licht-gevoelig te maken middels een bepaalde vorm van gentherapie genaamd optogenetica. Vervolgens werd er in het proefdier een LED lampje geïmplanteerd in de buurt van hart. Dit lampje, dat werd gemaakt door de Technische Universiteit Delft, werd automatisch aangezet na detectie van een hartritmestoornis, waarna een lichtflits volgde en het normale hartritme direct werd hersteld, keer op keer.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat patiënten van de behandeling gaan profiteren. Pijnappels en zijn team zijn daarom druk bezig met vervolgonderzoek, waarvoor onder andere een grote Europese subsidie is verkregen (ERC Starting grant) met hart als defibrillator als uiteindelijk doel.

Gefeliciteerd met deze Parel award en veel succes met het vervolgonderzoek!