Clinical Established Investigator Dekkerbeurs voor Dr. Ajmone Marsan

De Hartstichting heeft in 2021 de Clinical Established Investigator Dekkerbeurs toegekend aan Dr. Nina Ajmone Marsan. Op 23 maart 2022 kreeg zij deze tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt. De beurs van ruim €700.000,- stelt Dr. Ajmone Marsan en haar onderzoeksgroep in staat om 5 jaar onderzoek te doen naar een nieuwe behandeling voor vernauwde aortakleppen. Ze hoopt met haar onderzoek medicijnen te ontdekken die zware operaties kunnen voorkomen.

Een aortaklepstenose is een vernauwing van de hartklep tussen de linkerhartkamer en de aorta (de lichaamsslagader). Door de vernauwing is meer druk nodig om het bloed van de linkerhartkamer naar de aorta te pompen. De hartspier zal hierdoor geleidelijk verdikken. Na verloop van tijd ontstaat hartfalen, omdat het hart uitgeput raakt en steeds slechter pompt. Ook kunnen hartritmestoornissen optreden.

Tot op heden is er nog geen effectieve farmacologische behandeling die een vernauwing van de aortaklep, en daarmee verslechtering van het hart kan voorkomen. Chirurgie is op dit moment de enige mogelijkheid om ernstig hartfalen en zelfs overlijden bij patiënten te voorkomen.

Dr. Nina Ajmone Marsan hoopt met haar onderzoeksgroep een nieuwe aanpak, namelijk medicijnen voor aortaklepvernauwingen te ontdekken door 1) de invloed van de mechanische omgeving op verkalkingen en verdikkingen van de aortaklep te bestuderen, 2) klepceltypes te identificeren die betrokken zijn bij verkalkingen en verdikkingen van de aortaklep en 3) de moleculaire regulatie die ten grondslag ligt aan aortaklepstenose op te helderen. Zo hoopt Dr. Nina Ajmone Marsan de verslechtering van de aortaklep te stoppen of misschien zelfs terug te draaien.

Fotografie: Arnaud Roelofsz