Bewegen is goed voor het lichaam

Regelmatig bewegen heeft veel voordelen: bewegen bevordert de doorbloeding van het hart en het vertraagt het proces van aderverkalking. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk, het cholesterol en op suikerziekte. Daarnaast kan bewegen u helpen om een gezond gewicht te krijgen of behouden. Het verbetert uw lichamelijke conditie, waardoor u zich fitter gaat voelen. Ook zorgt beweging voor ontspanning. Genoeg redenen om te bewegen!

Wat is voldoende beweging?

Er wordt bewust gesproken over ‘bewegen’. Er zijn mensen die er tegen op zien en denken dat ze echt een sport moeten gaan beoefenen om hier aan te voldoen. Een half uur per dag bewegen levert echter al heel veel gezondheidswinst op. Dit hoeft niet meteen dertig minuten achter elkaar te zijn, maar tweemaal een kwartier, of driemaal tien minuten is ook voldoende om mee te beginnen.
Als uw ademhaling versnelt en uw hart sneller gaat kloppen weet u dat u voldoende inspanning levert om er daadwerkelijk effect van te hebben. Een klein beetje transpiratie op de rug geeft aan dat u genoeg inspanning levert. Een wandeling waarbij iets sneller wordt doorgelopen kan voor sommigen al voldoende zijn om dit te bereiken.
In het dagelijks leven kan vaak al meer worden bewogen: neem de trap in plaats van de lift of stap een verdieping eerder uit. Of stap met de bus of tram een halte eerder uit en loop het laatste stuk. Gebruik de fiets in plaats van de auto.

Apps om bewegen te stimuleren

Tegenwoordig is er ook een ruim aanbod aan apps om bewegen leuk te maken. Een goed voorbeeld is de ‘Ommetjes app’, of de ‘alle bankjes’ app. Het allerbelangrijkste is dat u iets gaat doen wat u leuk vindt. Dat motiveert waardoor u het ook blijft doen. Denk ook aan Nederland in beweging of zoek een beweeg maatje, de vriend of vriendin waarmee u altijd koffie drinkt.

Wat gebeurt er in het lichaam bij bewegen?

Als u meer wilt weten over het fysiologische aspect van bewegen, dan staat op de website ‘Alles over sport’ goed uitgelegd wat er precies in het lichaam gebeurt bij bewegen.