Berichtgeving over nieuwe biologische hartkleppen wekt onterechte verwachtingen

Onlangs verschenen in diverse media berichten over een nieuwe biologische hartklepprothese, waarin wordt gesuggereerd dat deze levenslang meegaat. Deze berichten wekken onterechte verwachtingen. Biologische kleppen hebben veel voordelen, maar ze hebben allemaal een beperkte levensduur.

Steeds meer patiënten kiezen voor een biologische hartklep, omdat ze daarbij geen bloedverdunners hoeven te slikken. Het belangrijkste nadeel van biologische kleppen is echter dat ze allemaal slijten. Dat is inherent aan het biologische materiaal. Hoewel moderne kleppen steeds langer meegaan, zijn we nog lang niet zover dat we kunnen zeggen dat een biologische klep levenslang meegaat.

Hoe lang een biologische klep dan wel mee gaat is niet goed te voorspellen. Dat hangt van een heleboel factoren af, waarvan de leeftijd van de patiënt één van de belangrijkste is. Bij jonge mensen slijt de prothese veel sneller dan bij oudere patiënten. Bij jongeren gaat een biologische klep vaak niet langer mee dan 10 jaar, bij sommige ouderen wel 20 jaar.

Goede voorlichting
Alle voor- en nadelen van verschillende hartkleppen verschillen per persoon.  Wat voor de ene patiënt een ideale klep lijkt, is voor de ander niet zo’n verstandige keuze. Het is dus belangrijk dat u zich goed laat voorlichten door uw eigen hartchirurg. In een uitvoerig gesprek op de polikliniek kunt u gezamenlijk tot een keuze komen.

Meer informatie 
Voor vragen over hartkleppen kunt u contact opnemen met de Hartstichting via 070 315 55 55 of de website van de Hartstichting bezoeken.