Beperk de impact van een mogelijke corona besmetting, probeer te stoppen met roken

Rokers lopen in het algemeen meer risico op luchtweginfecties dan niet-rokers.

De longen zijn kwetsbaarder en kunnen sneller gaan ontsteken. Voor het virus dat COVID-19 veroorzaakt lijkt dat ook te gelden. Hier vindt u meer informatie en hoe u hulp kunt krijgen om te stoppen.

Corona-klachten bij rokers heviger

De op dit moment beschikbare wetenschappelijke literatuur, voornamelijk afkomstig uit China, lijkt er op te wijzen dat bij rokers de klachten van COVID-19 heviger zijn. Mensen die roken hebben waarschijnlijk meer kans op complicaties en een ernstiger verloop van de ziekte zodra ze besmet zijn. Dus ook meer kans om Intensive Care ondersteuning nodig te hebben.

Stoppen met roken tijdens de COVID-19 pandemie

Stoppen met roken is natuurlijk altijd een goed idee. Alles wat kan helpen om gezonder en fitter te zijn draagt bij aan een verbeterde weerstand. We weten echter nog niet welk effect het stoppen met roken precies zal hebben op het verminderen van de kans om besmet te worden of het verloop van de ziekte en hoe lang de roker gestopt moet zijn om het  risico te verminderen (bron: Trimbos)

Stoppen met roken is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Voor sommige mensen kan het fijn zijn om hulp te krijgen bij stoppen met roken. SineFuma is een initiatief om mensen digitaal te helpen met stoppen met roken. U krijgt een digitaal en/of telefonisch coaching programma aangeboden dat u op makkelijke én moeilijke momenten kan helpen.

Uw huisarts of wij kunnen u aanmelden bij Sinefuma.
Wilt u dat wij u verwijzen stuur dan een email naar hartpoli@lumc.nl