Afdeling cardiologie gaat voor gezonde voeding

De afdeling cardiologie steekt, samen met diëtetiek, de centrale keuken en de zorgservice rondom bed, de handen uit de mouwen voor gezonde voeding voor klinische patiënten. De afgelopen jaren zijn er in het restaurant en de centrale keuken al verregaande veranderingen doorgevoerd met betrekking tot volwaardige voeding. Omdat onderzoek aantoont dat 80% van de hart- en vaatziekten te voorkomen is door het elimineren van risicofactoren zoals ongezond eten, roken en fysieke inactiviteit doen we als afdeling cardiologie graag een stapje extra.

Bereidheid tot leefstijlverandering

We weten immers dat de helft van Nederland te zwaar is en dat voeding daar een grote rol in speelt. Wel 3 op de 10 hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen door voeding alleen! Ook laat onderzoek zien dat een ziekenhuisopname de bereidheid om leefstijlveranderingen toe te passen kan vergroten, het is een zogenaamd “teachable moment”. Om dit teachable moment te benutten hebben we een pilot opgezet. Die bestaat uit een aantal veranderingen op verschillende vlakken.

Voedingspilot

Een aanzienlijk deel van de interventie bestaat uit nudging. Het beïnvloeden van keuzes zonder de keuzevrijheid te beperken. Voorbeelden hiervan zijn posters met verse groenten, het “ik-kies-gezond logo” en het uitlichten van gezonde opties op de menukaart. Hiermee trachten we patiënten een duwtje (nudge) in de goede richting te geven. Hiernaast doen we ook ons best om meer gezonde opties aan te bieden, zo is er meer ruimte voor groente- en fruitsalades, krijgen we gezonde tussendoortjes vanuit de centrale keuken en is er een roulerend gezond broodje van de week!

Rol vanuit het personeel

Een veel belangrijker aspect is natuurlijk het personeel dat op de afdeling staat. Zowel de zorgservicemedewerkers als de verpleegkundigen hebben een belangrijke rol richting de patiënt. Door middel van een college en een e-learning over gezonde voeding en nudging wordt de kennis van deze groepen opgefrist en uitgebreid. Zo werken we samen aan gezondheid.

Gezonde voeding thuis

Tijdens opname houden we natuurlijk wel rekening met de voedingstoestand van onze patiënten. Patiënten die risico op ondervoeding hebben krijgen extra eiwitten en eventueel energierijke voeding. Bij acute voedingsproblemen krijgen klinische patiënten een consult bij de klinische diëtist. Alle andere patiënten krijgen een voorbeeld om voornamelijk gezonder te gaan eten. Tijdens deze pilot houden we meerdere dingen bij. We kijken naar wat patiënten vinden van gezonde voeding, wat hun intentie is om na opname gezonder te eten én of er tijdens de opname al andere keuzes worden gemaakt. Zo hopen we eind dit jaar te kunnen zeggen wat voor impact deze veranderingen hebben gehad.

Om patiënten ook thuis opnieuw te herinneren aan gezonde voeding en leefstijl, krijgen ze tijdens hun opname een kruidenzakje mee naar huis. Deze kruidenmix (zonder zout) is gemaakt in de keuken van het LUMC en wordt voorzien van een tweetal gezonde recepten. Daarnaast hebben we de informatie over preventie en een gezonde leefstijl op onze website aangepast. Neem eens een kijkje op; https://hartlongcentrum.nl/leefstijl/. Hier kan u rustig nog eens wat nalezen over voeding en andere belangrijke leefstijlfactoren.