Bypassoperatie / CABG

Een bypassoperatie of een CABG (Coronary Artery Bypass Grafting) wordt uitgevoerd wanneer u een vernauwing in een van de kransslagaders (coronairen) heeft. Door een extra bloedvat aan te leggen en een aansluiting te maken op het vernauwde bloedvat komt er weer genoeg bloed en zuurstof in de hartspier. 

Vernauwing in kransslagaderen

De kransslagaderen liggen om het hart en zorgen voor zuurstoftoevoer naar de hartspier. Vernauwingen in de kransslagaderen leiden tot een afname van het bloed - en daarmee zuurstoftoevoer naar het hart. Zuurstof is de brandstof voor de hartspier. Zuurstoftekort van het hart geeft klachten, zoals een drukkend gevoel of pijn op de borst.

Wat is een bypassoperatie?

Bij een bypassoperatie maakt de chirurg een omleiding om de vernauwing in de kransslagaders te omzeilen. Door een extra bloedvat aan te leggen en een aansluiting te maken op het vernauwde bloedvat na de vernauwing, komt er weer genoeg bloed en zuurstof in de hartspier.

Hoeveel omleidingen er precies aangelegd moeten worden kan pas tijdens de operatie worden vastgesteld. Voor de omleidingen die gebruikt kunnen worden, worden lichaamseigen (slag)aders gebruikt. Deze komen uit de borstwand (aan de binnenzijde: de arteria thoracica interna), de benen (vena saphena magna), de slagader rond de maag (arteria gastroepiploica) of de arm (arteria radialis). Meestal zal een combinatie van materiaal gebruikt worden. De chirurg zal beslissen wat voor u de beste oplossing is. Er zijn nog geen bruikbare kunststofaders die lang na de operatie openblijven.

De operatie

Om bij het hart te kunnen komen, zal in de meerderheid van de gevallen uw borstbeen (sternum) doormidden worden gezaagd. Voor de omleidingsoperatie wordt meestal gebruikgemaakt van de hartlongmachine. De perfusionist neemt met behulp van de hartlongmachine de hart- en longfunctie over.

Voor het overnemen van de hart- en longfunctie moeten een aantal aansluitingen worden gemaakt op en rondom het hart. Het bloed wordt voor het hart weggevangen en naar de hart-longmachine geleid. Het bloed wordt gefiltreerd en van zuurstof voorzien. Vervolgens wordt het bloed via de grote lichaamsslagader weer naar het lichaam teruggepompt.

De aansluitingen worden met de hand op de kransslagaders genaaid. Dit is zeer nauwkeurig handwerk. De chirurg werkt daarom met een loupebril (een bril met vergrootglazen) om alles zo goed mogelijk te kunnen zien. Eerst wordt er een gaatje in de kransslagaders gemaakt, daarna een passend gat in het omleidingmateriaal en dan volgt het naaien met een zeer fijne hechtdraad zodat de verbinding tussen omleiding en kransslagader een feit wordt.

Nadat alle omleidingen zijn gemaakt, wordt de hart-longmachine langzaam gestopt. De hart- en longfunctie wordt weer door het lichaam overgenomen en de ondersteunende functie van de hart-longmachine wordt gecontroleerd afgebouwd tot stoppen.

Het borstbeen wordt daarna weer met staaldraden gesloten. Deze draden blijven in principe de rest van uw leven zitten. 

Soms is het mogelijk om de omleidingsoperatie zonder hart-longmachine te doen. Het hart zal dan tijdens de ingreep niet worden stilgelegd. Met een speciaal apparaat wordt dan maar een klein deel van het hart stilgelegd zodat er toch geopereerd kan worden. Het is aan de chirurg om te kijken of u hiervoor in aanmerking komt.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de intensive care gebracht. Daar wordt u goed in de gaten gehouden. Als alles goed gaat, wordt u snel weer wakker gemaakt zodat we u de volgende dag weer naar de verpleegafdeling kunnen overplaatsen.

Soms is het noodzakelijk u wat langer in slaap te houden omdat er sprake is van zogenaamde complicaties. De meest voorkomende complicatie is nabloeding. Dit betekent dat er teveel bloedverlies is na de operatie. In zo’n geval wordt u weer teruggebracht naar de operatiekamer om vervolgens de borstkas opnieuw te openen en kijken waar het probleem zit. In de regel hebben we de hart-longmachine hiervoor niet meer nodig.

Na de operatie blijft u ongeveer een week op de Verpleegafdeling Thoraxchirurgie. Een bypassoperatie is een grote en ingrijpende operatie; u zult sneller vermoeid zijn en zich slap voelen. Hartrevalidatie kan hierbij helpen. Op de afdeling wordt al begonnen met revalidatie zodat u daarna in uw eigen vertrouwde omgeving verder kunt revalideren. U zult zich geleidelijk aan beter gaan voelen en weer meer energie krijgen. Na een bypassoperatie krijgen de meeste patiënten de kwaliteit van leven terug die ze hadden voordat ze klachten kregen.