Endocarditis

 Endocarditis is een ontsteking van de hartkleppen en/of de binnenwand van het hart (het endocard).

Oorzaken

Endocarditis is een ontsteking van de hartkleppen en/of de binnenwand van het hart (het endocard). Normaal is de binnenwand van het hart glad en glibberig, zodat bacteriën zich niet aan de wand kunnen hechten. Maar het oppervlak van een hartklep met een klepgebrek kan ruw worden, zodat bacteriën daar makkelijker aan vast hechten. Zit de bacterie eenmaal op het ruwe oppervlak, dan kan de infectie zich uitbreiden naar de binnenbekleding rond de hartklep. Na verloop van tijd lopen de hartklep en het omringende weefsel onherstelbare schade op.

De bacteriën kunnen op allerlei manieren in de bloedsomloop komen: via wonden in huid of darmen, maar ook via een wondje in het tandvlees van een slecht onderhouden gebit, een kiesextractie of via vervuilde injectie naalden.

Aangezien het risico op endocarditis veel groter is bij patiënten met een kunstklep of aangeboren hartziekten, wordt bij bepaalde ingrepen preventief antibiotica toegediend, zodat het risico op endocarditis tijdens de ingreep zo klein mogelijk is.

Klachten

Een patient met een endocarditis is vaak al langere tijd moe en ziek en heeft koorts. Er wordt niet altijd meteen aan een endocarditis gedacht bij deze veel voorkomende klachten van een infectie, wel echter als deze aanhouden en er geen duidelijke andere verklaring is. Er is dan ook vaak een (nieuw) hartgeruis te horen.

Soms zijn de eerste klachten het gevolg van aantasting van de hartklep waardoor er veranderingen in de hartfunctie ontstaan

Diagnose

Door middel van een echo van het hart kan de vegetatie (klontering bacteriën en ontstekingscellen op de plek van de infectie) zichtbaar maken. Als dit niet lukt via een gewone echo, wordt een echo via de slokdarm verricht. Bloedonderzoeken tonen aan of er bacteriën in het bloed aanwezig zijn, en of ze reageren op medicijnen.

Behandeling

Endocarditis wordt behandeld met een krachtige antibiotica wat gedurende een langere tijd moet worden gegeven. In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk waarbij de vegetatie verwijderd wordt en de aangetaste hartklep hersteld of vervangen, bij voorkeur voordat de schade te groot is.

Zie ook

Hartstichting folder Bacteriële endocarditis