Pulmonale hypertensie

Pulmonale hypertensie is een abnormale verhoging van de bloeddruk in de longslagader. Wanneer de ziekte wordt veroorzaakt door verdikking en verstijving van de slagaders in de longen, wordt dit pulmonale arteriële hypertensie genoemd. Door de dikkere en stijvere bloedvaten moet het hart harder werken en is het voor de longen moeilijk om zuurstof op te nemen uit de lucht.

Klachten

Zodra het hart last krijgt van de te hoge bloeddruk in de longen, ontstaat vaak kortademigheid bij inspanning. Pijn op de borst, hartkloppingen en duizeligheid bij inspanning zijn andere symptomen die voor kunnen komen bij pulmonale hypertensie.

Onderzoek / diagnose 

Wanneer er een verdenking bestaat op pulmonale hypertensie, wordt er een echo van het hart gemaakt om te beoordelen of er sprake is van een te hoge bloeddruk in de longen. Wanneer dit het geval is, zullen er aanvullende onderzoeken worden gedaan (o.a. CT, longfunctieonderzoek, fietsergometrie, bloedonderzoek), om zo de oorzaak van pulmonale hypertensie vast te stellen en om te beoordelen of het gaat om pulmonale arteriële hypertensie. In specifieke gevallen is het nodig om een hartkatheterisatie te doen, zodat de bloeddruk in de longen heel precies gemeten kan worden.

Behandeling

Meestal nemen de klachten die horen bij pulmonale arteriële hypertensie langzaam toe. Om de klachten te verminderen zijn er medicijnen beschikbaar, maar die zijn niet voor iedereen geschikt. Uw longarts kan u vertellen welke behandeling voor u het meest geschikt is. 

Zie ook

Stichting PHA Nederland.