Persisterende ductus van Botalli

Persisterende ductus van Botalli is een aangeboren hartafwijking.De ductus van Botalli is een vat dat aanwezig is in het hart tijdens de ontwikkeling voor de geboorte. Het bevindt zich dan tussen de longslagader en de aorta, en dient om de circulatie naar de longen, die in de foetus nog niet nodig is, te kunnen kortsluiten naar de lichaamscirculatie. Na de geboorte zal de ductus sluiten, en is het alleen nog een bindweefselstrengetje tussen de longslagader en aorta.

In sommige gevallen kan de ductus toch open blijven. Er blijft in dat geval dus een verbinding tussen de aorta en de longslagader bestaan. Omdat de druk in de aorta hoger is, zal er bloed via de ductus naar het longvaatbed toe stromen. Daardoor kan de druk in de longen te hoog worden, met als gevolg pulmonale hypertensie. Een ductus waar veel bloed doorheen gaat, zal daarom gesloten moeten worden.

Behandeling

In veel gevallen kan de ductus gesloten worden door de interventiecardioloog via een procedure via de lies (een zogenaamde percutane sluiting van de ductus). Een kleine ductus waar maar heel weinig bloed doorheen stroomt hoeft niet per se gesloten te worden.