Pericarditis

Wat is pericarditis?

Het hart wordt aan de buitenkant omvat door het zogenaamde hartzakje (het pericard). Als dit hartzakje ontstoken is, spreekt men van een pericarditis.

Wat zijn de symptomen?

De belangrijkste klacht bij een pericarditis is houdingsafhankelijke pijn op de borst. Soms gaat dit gepaard met koorts of verhoging en klachten van algehele malaise. Als er veel vocht in het ontstoken hartzakje zit wat de beweging van het hart belemmert, kunt u klachten hebben van kortademigheid, duizeligheid of flauwvallen.

Wat is de oorzaak?

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak van een pericarditis is. In de meeste gevallen gaat het om een virusinfectie. Pericarditis doet zich vaak voor na een griep of verkoudheid, waaruit blijkt dat de infectie vanuit de luchtwegen kan overslaan. Net als bij een verkoudheid of griep neemt de virusinfectie, die pericarditis veroorzaakt, na verloop van tijd uit zichzelf af.

Bacteriële pericarditis is zeldzaam. Deze vorm van pericarditis is gevaarlijk, omdat het lichaam de infectie niet altijd zelf kan onderdrukken.

Soms als patiënten een vergevorderd stadium van kanker hebben, kan de kanker zich ook uitzaaien naar het hartzakje, dit is zeldzaam.

Diagnose

Bij een pericarditis zijn er vaak symptomen van een infectie, zoals algehele malaise en koorts, in combinatie met een pijn op de borst. De arts kan met behulp van bloedonderzoek en een ECG de diagnose vaak al stellen. Soms wordt er ook een echo van het hart gemaakt om het pericard te bekijken. Er wordt dan gekeken of er zich vocht in het hartzakje ophoopt.

Behandeling

Als u weinig klachten heeft, is een behandeling niet altijd nodig. Wel moet u rust houden en krijgt u medicijnen om de pijn te bestrijden. De ontsteking zal vanzelf overgaan. Om een recidief pericarditis te voorkomen worden meestal ook ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven gedurende 3 maanden. Als u vaker pericarditis hebt gehad kan het zijn dat er nader onderzoek verricht wordt naar een mogelijke oorzaak. Wordt de hartspier in zijn bewegingen gehinderd doordat er veel vocht in het hartzakje zit, dan is een pericardpunctie (het wegzuigen van het overtollige vocht door middel van een injectienaald) nodig.