Mitralisklepinsufficiëntie

Bij een mitralisklepinsufficiëntie lekt de hartklep tussen de linkerboezem en de linkerkamer van het hart. Tijdens het samenknijpen van het hart stroomt het bloed in plaats van naar de aorta en het rest van het lichaam, terug naar de boezem.

Wat is de oorzaak?

Er zijn meerdere factoren die kunnen leiden tot een lekkende mitralisklep. De lekkage kan acuut ontstaan of langzaam verergeren. Veroudering met afname van de functie van de klep is een veelvoorkomende oorzaak. De klep kan niet goed sluiten door verwijding van de hartkamer, of het lekken ontstaat door beschadiging van de hartklep zelf. Een acute mitralisinsufficiëntie ontstaat als gevolg van een complicatie bij een hartinfarct of door een ontsteking van de hartklep, een endocarditis.

Diagnose

Hartklepafwijkingen kunnen lang asymptomatisch blijven. De klepafwijking wordt soms bij toeval ontdekt doordat bijvoorbeeld een ruisje aan het hart wordt gehoord. De klachten van een mitralisklepinsufficiëntie bestaan voornamelijk uit benauwdheidsklachten en verslechtering van het inspanningsvermogen.

Aanvullende diagnostiek

Een klepafwijking is vaak te horen als een ruisje aan het hart, te beluisteren met een stethoscoop. Het belangrijkste onderzoek om een afwijking van de hartkleppen te beoordelen is een echo van het hart. Voor een nog duidelijkere afbeelding van de hartklep, of om de afwijking precies te bekijken, kan het nodig zijn ook een echo via de slokdarm te maken. Als er besloten wordt de klep te opereren zullen er aanvullende onderzoeken verricht worden.

H2 4mitraliskle echo

De mitralisklep en mitraliskleplekkage zichtbaar met (slokdarm-) echocardiografie

Behandeling

De behandeling van een mitralisklepinsufficiëntie is afhankelijk van de oorzaak van de lekkage. Bij een langzame verergering zal geprobeerd worden met medicijnen de druk in het hart te verlagen en het hart in conditie te houden.

De chirurg kan operatief de klep herstellen, een ring om de klep plaatsen om deze weer goed te laten sluiten of eventueel de klep vervangen.

H6 4mitralisklep lekkage

Anatomie, functie en reparatie van de mitralisklep
a Normale anatomie van de mitralisklep.
b Mitraliskleplekkage door een prolaps (uitstulping) van het achterste mitralisklepblad.
c De mitralisklep wordt vervangen door een mechanische hartklepprothese.
d De mitralisklep wordt gerepareerd met behulp van een ring.
e Mitraliskleplekkage wordt verminderd door het plaatsen van een mitraclip.

Bij patiënten die niet geopereerd kunnen worden, is het plaatsen van een MitraClip een optie. 

Bij een hartklepafwijking bestaat er een verhoogd risico op een endocarditis. Voorafgaand aan bepaalde ingrepen moet u antibiotica gebruiken om een ontsteking te voorkomen. Dit wordt 'endocarditis-profylaxe' genoemd.

Meer informatie

De website www.hartklepkeuze.nl geeft u praktische informatie over hartklepafwijkingen, hartklepprothesen en de operatie.

Als u aan uw aortaklep of mitralisklep geopereerd moet worden, dan kunt u op deze website de 'Hartklepkeuzehulp' doorlopen. Met behulp van deze keuzehulp leert u meer over de verschillende hartklepprothesen en wat dat voor u persoonlijk betekent. Zo kunt u goed geïnformeerd samen met uw arts een keuze maken.