Hartinfarct / acuut coronair syndroom

Een hartinfarct, of myocard infarct, is een acute levensbedreigende aandoening van het hart. Door afsluiting van een kransslagader stopt de bloedvoorziening naar een deel van de hartspier. Het gevolg is dat dit deel van het hart niet meer van zuurstof wordt voorzien. De spier functioneert niet meer en zal afsterven (infarceren).
 

Klachten

De meeste mensen ervaren een drukkende, snoerende of beklemmende  pijn, meestal midden op de borst.  Bijkomende klachten zijn transpireren, misselijkheid, braken en angst. De pijn gaat niet binnen dertig minuten weg. Niet iedereen heeft deze typische klachten. Met name vrouwen, ouderen en patiënten met suikerziekte kunnen een ander klachtenpatroon hebben, waardoor een hartinfarct minder snel wordt herkend.

Oorzaken

Aderverkalking

De toevoer van zuurstof naar het hart kan in gedrang komen door het ontstaan van aderverkalking (atherosclerose). Dit is een proces waarbij vetachtige stoffen (cholesterol) zich in de wand van de slagaders afzetten. Dit noemt men “fatty streaks”.

In een later stadium wordt er plaque gevormd. Plaque bestaat uit een kern van dode, vetbevattende cellen -eventueel met kalkafzetting-  die bedekt zijn met een laag gladspierweefselcellen. Bij een hartinfarct is er sprake van het scheuren van de plaque waardoor de inhoud ervan vrij komt. Het lichaam reageert hierop door een bloedprop (stolsel) te vormen op de scheur, waardoor het bloedvat afgesloten kan raken. Hierdoor krijgt het hart plotseling zuurstoftekort. Hieronder ziet u een afbeelding van aderverkalking in de slagader. 

H1 2aderverkalking


Risicofactoren

Het ontstaan van slagaderverkalking wordt bevorderd door roken, een te hoge bloeddruk, suikerziekte, een te hoog cholesterol, een oudere leeftijd en hart- en vaatziekten in de familie. Hoe meer van deze zogenaamde ‘risicofactoren’ aanwezig zijn, hoe groter de kans is op een hartinfarct.

Een gezonde leefstijl vermindert de kans op een hartinfarct. 

Onderzoeken / diagnose

Een hartinfarct moet zo snel mogelijk herkend worden om de schade te beperken en complicaties te voorkomen. Bij het vermoeden op een hartinfarct dient u zo snel mogelijk 112 te bellen. Een hartinfarct wordt vastgesteld door een afwijkend ECG.

H1 1hartinfarct

 

Bij twijfel over het ECG kan een echo van het hart gemaakt worden. Als er geen twijfel is over het bestaan van een hartinfarct, wordt u direct naar de Hartkatheterisatieafdeling gebracht. Hier worden de kransslagaders in beeld gebracht met behulp van een coronair angiografie.  

Behandeling

Een hartinfarct moet zo snel mogelijk behandeld worden om de schade te beperken en complicaties te voorkomen.

H1 3afsluiting

 

De acute behandeling bestaat uit het openen van het afgesloten kransslagader met een dotterbehandeling (PCI). Ook wordt er zo snel mogelijk gestart met medicatie.

H1 4dotteren

 

In het LUMC worden hartinfarctpatiënten begeleid volgens het Mission! traject.

Naast een dotterbehandeling, bestaat de behandeling uit leefstijlveranderingen en het gebruik van meerdere medicijnen. In de video onderaan deze pagina geven wij uitleg over de medicijnen die u na een hartinfarct krijgt voorgeschreven. 

Nazorg

De nazorg bestaat uit leefstijladviezen, medicatie en hartrevalidatie. Bij een bezoek aan de polikliniek zal er gevraagd worden naar uw klachten. Dit kunnen de bekende klachten zijn, maar ook bijwerkingen van de medicatie.  U blijft in principe een jaar onder controle van de cardioloog, daarna wordt u terug verwezen naar de huisarts.

De polikliniekbezoeken en onderzoeken lopen volgens een vast schema:

Na 1 maand:  bloedprikken, spreekuur
Na 3 maanden: 24 uurs ECG, stressecho, spreekuur
Na 6 maanden: bloedprikken, echo, 24 uurs ECG, spreekuur
Na 12 maanden: bloedprikken, echo, spreekuur

Afdelingen/ poliklinieken

De afdelingen waar u mee te maken kunt krijgen zijn de Hartkatheterisatieafdeling, Centrum Eerste Hulp, Hartbewaking en Verpleegafdeling Hartziekten. Voor de nazorg komt u op de Polikliniek Hartziekten in het LUMC. 

VIDEO’S