Aortaklepstenose

Een aortaklepstenose is een vernauwing van de hartklep tussen de linkerhartkamer en de aorta (de lichaamsslagader). Door de vernauwing kan het hart minder bloed door de klep heen naar het lichaam pompen.

Wat is de oorzaak?

De belangrijkste oorzaak van een aortaklepstenose is verkalking van de klep. Hierdoor opent de klep minder goed. Vaak komt dit door veroudering. Andere belangrijke oorzaken zijn acuut reuma of een aangeboren klepafwijking.

H2 3artoaklep stenose
Een normale tricuspide (tri: drie; cuspis: klepbladen) aortaklep bevat drie klepbladen, waarboven bij twee daarvan een coronair (kransslagader) afgaat. Een bicuspide (bi: twee) heeft slechts twee klepbladen in plaats van drie. Dit kan voor problemen zorgen, zoals snelle degeneratie (veroudering) met vernauwing en lekkage van de klep. Patiënten met een bicuspide aortaklep hebben ook een verhoogd risico op verwijding van de aorta (grote lichaamsslagader).

Diagnose

Hartklepafwijkingen kunnen lang onopgemerkt blijven. Als u geen klachten heeft, is een operatieve behandeling meestal niet nodig. Wanneer er bij een aortaklepstenose klachten optreden, moet de vernauwing behandeld worden. De belangrijkste klachten zijn pijn op de borst, duizeligheid bij inspanning en bewustzijnsverlies. Een aortaklepstenose geeft ook vaak benauwdheidsklachten tijdens inspanning.

Aanvullende diagnostiek
Een afwijking aan de hartklep is vaak al te horen als een ruisje bij het hart. Dit kan een arts constateren met behulp van een stethoscoop. Het belangrijkste onderzoek om een afwijking aan de hartklep te beoordelen is een echo van het hart. Om de precieze afwijking vast te stellen, kan het nodig zijn ook een echo via de slokdarm te maken. Als de arts besluit om de hartklep te opereren, vinden er aanvullende onderzoeken plaats.

Behandeling

De behandeling van een aortaklepstenose bestaat uit het chirurgisch verhelpen van de vernauwing door de eigen hartklep te vervangen door een mechanische of een biologische kunstklep. Er zijn geen medicijnen om een hartklepvernauwing te verhelpen.

Sinds enige jaren is het ook mogelijk een hartklep te vervangen met een ingreep via de bloedvaten in de lies: de percutane aortaklepvervanging.

In een acute situatie of wanneer een klepoperatie een te hoog risico is, kan de vernauwing door het opblazen van een ballon in de klep deels worden verholpen.

 

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. 

Meer informatie

Op de website www.hartklepkeuze.nl vindt u praktische informatie over hartklepafwijkingen, hartklepprothesen en de operatie.

Als u aan uw aortaklep of mitralisklep geopereerd moet worden, dan kunt u op deze website de 'Hartklepkeuzehulp' doorlopen. Met behulp van deze keuzehulp leert u meer over de verschillende hartklepprothesen en wat dat voor u persoonlijk betekent. Zo kunt u samen met uw arts een weloverwogen keuze maken.