Aortaklepinsufficiëntie

Een aortaklepinsufficiëntie is een lekkage van de hartklep. De klep tussen de linkerhartkamer en de aorta (de lichaamsslagader) sluit dan niet goed. Daardoor stroomt een deel van het bloed weer terug de hartkamer in en moet de hartspier meer kracht zetten om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen in het lichaam. 

Wat is de oorzaak

Aortaklepinsufficiëntie kan ontstaan door veroudering van de klep, vaak in combinatie met verwijding van de aorta. Door een verwijding van of scheur in de aorta, bijvoorbeeld bij het syndroom van Marfan, kan een hartklep ook gaan lekken. Andere belangrijke oorzaken van aortaklepinsufficiëntie zijn een ontsteking van de aortaklep, endocarditis of een aangeboren klepafwijking.

Diagnose

Hartklepafwijkingen kunnen lang onopgemerkt blijven. De belangrijkste symptomen van een aortaklepinsufficiëntie zijn benauwdheidsklachten. Ook kan er inspanningsgebonden pijn op de borst ontstaan.

Aanvullende diagnostiek
Een arts kan met een stethoscoop constateren of er een ruisje bij het hart te horen is. Als dat zo is, kan er sprake zijn van een afwijking aan de hartklep. Met een echo van het hart kan een arts de afwijking aan de hartklep beoordelen. Om de precieze afwijking te vast te stellen, kan de arts ook een echo via de slokdarm maken. Als een arts besluit om de hartklep te opereren, vinden er aanvullende onderzoeken plaats.

Behandeling

Bij een hartklepafwijking bestaat er een verhoogd risico op een endocarditis. Dit is een ontsteking van de hartklep die ontstaat door bacteriën die in het hart terechtkomen. Daarom moet u voorafgaand aan bepaalde ingrepen antibiotica gebruiken om een ontsteking te voorkomen. 

Om de aortaklepinsufficiëntie te verhelpen, wordt de patiënt geopereerd. Als reparatie van de hartklep niet mogelijk is, plaatst de chirurg tijdens de operatie een nieuwe mechanische of biologische klep. Als het nodig is, wordt ook de aorta vervangen door een kunststof buis.

Bij een aortaklepinsufficiëntie schrijft een arts medicijnen voor die vaatverwijdend en vochtafdrijvend werken. Hiermee verminderen de klachten en blijft de hartfunctie in tact.

Meer informatie

Op de website www.hartklepkeuze.nl vindt u praktische informatie over hartklepafwijkingen, hartklepprothesen en de operatie.

Als u aan uw aortaklep of mitralisklep geopereerd moet worden, dan kunt u op deze website de 'Hartklepkeuzehulp' doorlopen. Met behulp van deze keuzehulp leert u meer over de verschillende hartklepprothesen en wat dat voor u persoonlijk betekent. Zo kunt u samen met uw arts een weloverwogen keuze maken.