Leven met een aorta aandoening

Sommige mensen ervaren het hebben van een aneurysma als iets engs, vaak wordt het omschreven als het hebben van een tikkende tijdbom in het lichaam. Met een goede leefstijl en een adequate behandeling van de bloeddruk kan er weer vertrouwen gekregen worden in het lichaam.

Gezond leven

Door een gezonde leefstijl vertraagt de groei van het aneurysma en verkleint de kans op scheuren van het aneurysma. Een gezonde leefstijl omvat gezond eten, voldoende beweging, niet roken en geen alcohol. Ook ontspanning en het verlagen van het stressniveau helpt. Wanneer u behoefte heeft aan ondersteuning bij het aanpassen van uw leefstijl naar een gezonde leefstijl, dan kunt u dit aangeven bij uw verpleegkundig specialist. Zij zal dan samen met u kijken welke ondersteuning het beste bij u aansluit.

Sporten

Het is belangrijk om te blijven bewegen. Door bewegen blijft het gewicht op peil. Hierdoor gaat de bloeddruk omlaag en wordt de aanmaak van het goede cholesterol (HDL) gestimuleerd waardoor het slechte cholesterol afneemt. Sporten met een aneurysma kan, maar vermijdt sporten waarbij de bloeddruk omhoog piekt. Denk hierbij aan activiteiten waarbij de spieren kracht leveren, maar niet bewegen (zoals tegen een zwaar meubel of gewicht duwen). U kunt het beste fanatieke of competitieve sporten vermijden.

Seksualiteit

U kunt zich afvragen of het wel verantwoord is om seks te hebben. Dit is geen probleem, over het algemeen blijkt de inspanning echter niet zo groot (ongeveer even belastend als twee trappen oplopen). Wel is het van belang dat er geen sprake is van persen of uitputting. Belangrijk is altijd te proberen om open met uw partner over seksualiteit te praten. Uw partner kan bijvoorbeeld bang zijn om u lichamelijk te veel te belasten.

Werken

U mag gewoon werken. Het is wel belangrijk om met een fysiek beroep zwaar tillen te vermijden. Denk aan het tillen van zware dozen of meubels.

Risicofactoren

  • Leeftijd van 60 jaar of ouder;
  • Geslacht (het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen);
  • Roken of een verleden met roken;
  • Ernstig overgewicht;
  • Aderverkalking (atherosclerose);
  • Hoge bloeddruk;
  • Erfelijkheid;
  • Hoog cholesterol;
  • Gebruik geen stimulerende drug (cocaïne, amfetamine).