Aneurysma van de aorta

Aneurysma van de aortaEen aneurysma is een abnormale verwijding van een slagader. Naarmate de doorsnede van een aneurysma toeneemt, stijgt ook de kans dat het aneurysma scheurt en er een levensbedreigende bloeding ontstaat. Aneurysma’s komen overal in het lichaam voor, maar worden meestal in de grote lichaamsslagader (aorta) gevonden. De meeste aorta-aneurysma’s bevinden zich in de buikholte. Bij een minderheid van de patiënten komt een aneurysma hoger in de aorta voor. Een aneurysma ontstaat vaak pas op latere leeftijd en het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Wat zijn de symptomen?

De meeste patiënten met een aneurysma hebben geen klachten. Je kunt er vele jaren mee rondlopen zonder het te merken. Dat komt omdat, in tegenstelling tot vaatvernauwingen, vaatverwijdingen bijna geen invloed hebben op de doorstroming van het bloed.

Als een aneurysma groeit en de vaatwand steeds zwakker wordt, kan de wand van het bloedvat openscheuren: een ruptuur. Er ontstaat dan een levensgevaarlijke bloeding die alleen met een spoedoperatie behandeld kan worden. Bij veel patiënten is een ruptuur fataal. De bloeding is dan zo groot dat zelfs een spoedoperatie niet meer helpt. Een ruptuur geeft klachten van pijn laag in de rug en in de buik die plotseling ontstaan.

Wat is de oorzaak?

Aneurysma’s ontstaan door jarenlange chronische ontstekingen in de vaatwand van de slagaders, meestal de aorta. Door die ontsteking worden de eiwitten die de vaatwand stevig en soepel houden  afgebroken en steeds maar gedeeltelijk weer hersteld. De vaatwand wordt steeds stugger, dunner, en zwakker. Belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van deze chronische ontsteking zijn onder andere roken, hoge bloeddruk, overgewicht en een hoog cholesterol. Zeldzame oorzaken van het ontstaan van een aneurysma zijn vaatwandziekten, bindweefselaandoeningen, bacteriële ontstekingen en ongevallen.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Vaatziekten zoals een aneurysma van de aorta gaan vaak samen met meerdere gezondheidsproblemen (hoge bloeddruk, hartaandoeningen, overgewicht, suikerziekte of longproblemen). Daarom werken de artsen van het LUMC samen in een multidisciplinair behandelteam. Dit team bestaat uit onder meer vaatchirurgen, thoraxchirurgen, interventieradiologen, gespecialiseerde anesthesisten, vasculair internisten en neurologen. Elke patiënt wordt binnen dit team besproken om zo de beste behandeling te kunnen bepalen. Daarbij vinden we het belangrijk dat iedere patiënt een vaste, ‘eigen’ vaatchirurg heeft, zodat een goede band kan ontstaan.

Behandelteam

Het LUMC heeft ruime ervaring met het uitvoeren van complexe vaatoperaties. Een multidisciplinaire aanpak staat hierbij centraal. We hebben uitgebreide ervaring met patiënten waarbij geen ‘gewone’ vaatoperaties mogelijk zijn. Per individuele patiënt wordt aan de hand van het behandelplan een team van specialisten samengesteld. 

Wij vinden het belangrijk dat er naast goede zorg tijdens en rondom de operatie ook aandacht is voor bijkomende aandoeningen en risicofactoren. Wij werken hierom nauw samen met onze vasculair internisten, experts op het gebied van medicatie bij vaatziekten.

Ons onderzoek

Het LUMC is ook een centrum voor onderzoek en opleiding. Wij doen veel onderzoek naar aneurysma’s en werken samen met onderzoeksgroepen uit binnen- en buitenland. Patiënten kunnen hiervan profiteren. We verzorgen de opleiding tot vaatchirurg en mogelijkheden tot verdere verdieping voor vaatchirurgen die net hun opleiding hebben afgerond.