Onze longartsen

Onze longartsen

Hieronder ziet u ons team van longartsen. Klikt u op de naam voor meer informatie.

 • Koopmans, Mw. Dr. J.G.

  Julia-Koopmans-200


  Dr. J.G. (Julia) Koopmans is longarts en heeft als aandachtsgebied allergisch astma, allergische rhinitis en COPD.

  In 2006 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam / Academisch Medisch Centrum op het onderwerp "Bronchial inflammation and asthma treatment". Het onderzoek was gericht op ontstekingsprocessen bij patiënten met allergisch asthma en allergische rhinitis.

   

  In 2011 rondde zij haar opleiding als longarts af in het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. Sinds februari 2012 is zij werkzaam als longarts op de afdeling Longziekten van het LUMC.

   

  In het LUMC is zij als allround longarts werkzaam met speciale belangstelling voor de behandeling van patiënten met astma en COPD. Verder is zij medeverantwoordelijk voor de polikliniek Allergologie en betrokken bij studies bij patiënten met allergisch astma, alpha-1-antitrypsinedeficiëntie, maar ook bij studies naar de effectiviteit van op internet gebaseerde self-management programma's bij de behandeling van patiënten met astma of COPD.

   

  Raadpleeg voor een volledig publicatie overzicht www.pubmed.org. U vindt de publicaties van J.G. Koopmans door te zoeken op achternaam.

   

 • Ninaber, Drs. M.K.

  Maarten-Ninaber-pasfoto

  Drs. M.K. (Maarten) Ninaber is longarts en heeft als aandachtsgebied interstitiele longziekten, pulmonale hypertensie en endo-echografie vanuit de luchtwegen (EBUS) en de slokdarm (EUS).

   

  In oktober 2011 rondde hij zijn opleiding tot longarts af in het Leids Universitair Medisch Centrum. Sindsdien maakt hij deel uit van de wetenschappelijk staf en is hij werkzaam als longarts-onderzoeker. In het kader van een promotie richt hij zich daarbij op de betrokkenheid van de longen bij systeemaandoeningen, in het bijzonder systemische sclerose (sclerodermie).

   

  In de patiëntenzorg oefent hij het vak in de volle breedte uit, waarbij hij in zijn opleiding ruime ervaring heeft opgedaan in de transthoracale echografie en de endo-echografie vanuit de luchtwegen (EBUS) en de oesophagus (EUS).

   

  Raadpleeg voor een volledig publicatie overzicht www.pubmed.org. U vindt de publicaties van M.K. Ninaber door te zoeken op achternaam.

   

 • Ramai, Drs. S.R.S.

  Ramai-200

  Drs. S.R.S. (Rajen) Ramai is longarts en heeft als aandachtsgebied de endo-echografie vanuit de luchtwegen (EBUS), de oncologie en TBC (tuberculose).

   

  In 2009 rondde hij zijn opleiding als longarts af in het Leids Universitair Medisch Centrum. Nadien heeft hij in diverse grote ziekenhuizen gewerkt in de regio Den Haag. Sinds oktober 2011 is hij werkzaam als Chef de

  Polikliniek en is hij aangesteld als TBC coördinator van het LUMC.

  Raadpleeg voor een volledig publicatie overzicht www.pubmed.org. U vindt de publicaties van S.R.S. Ramai door te zoeken op achternaam.

 • Stolk, Dr. J.

  Jan-Stolk-200

  Dr. J. (Jan) Stolk is longarts en heeft als aandachtsgebied de diagnostiek en behandeling van patiënten met alpha-1-antitrypsine deficiëntie (AATD).

   

  Zijn opleiding tot longarts volgde hij in het Leids Universitair Medisch Centrum en voltooide deze in 1992, waar hij sinds dat jaar als staflid werkzaam is. Hij is aan de Universiteit van Leiden gepromoveerd, waarbij het onderzoek was gericht op de behandeling van (erfelijk) longemfyseem.

  Door steeds patiëntenzorg en klinisch wetenschappelijk onderzoek te combineren rond zijn thema alpha-1-antitrypsine deficiëntie (AATD) beoogt hij in Nederland het aanspreekpunt voor deze erfelijke ziekte te blijven, voor patiënten en artsen.

  Naast de algemene dagelijkse patiëntenzorg heeft hij samen met dr. M.I.M. Versteegh, cardiothoracaal chirurg, een spreekuur opgezet om patiënten met een verlamming van de middenrifspier (diafragma) te beoordelen.

  Daarbij worden ook de mogelijkheden van een operatieve behandeling besproken. Een andere samenwerking met dr. M.I.M. Versteegh betreft een operatieve behandeling voor patiënten met longemfyseem die tot doel heeft om relatief slecht longweefsel te verwijderen (longvolume verkleining) zodat het overige longweefsel beter kan functioneren.

  Om de late gevolgen van bronchopulmonale dysplasie (BPD) door vroeggeboorte te onderzoeken is een spreekuur opgezet om rond het 20ste levensjaar onderzoek te verrichten naar de bouw en functie van de longen.

  Raadpleeg voor een volledig publicatie overzicht www.pubmed.org. U vindt de publicaties van J. Stolk door te zoeken op achternaam.

 • Taube, Prof. Dr. C.

  Christiaan-Taube-200Prof. Dr. C. (Christian) Taube is hoofd van de afdeling Longziekten. Hij studeerde medicijnen aan de Universiteit van Hamburg en promoveerde daar in in 1998. Aansluitend kreeg Taube in Grosshansdorf voor drie jaar een positie als onderzoeker bij het Instituut voor Longonderzoek. Internationale ervaring deed Taube op van 2001 tot 2004 bij de "Division of Cell Biology" van de afdeling kindergeneeskunde van het National Jewish Medical and Research Center in Denver, VS. Vanaf 2004 heeft hij bij de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz gewerkt als groepsleider bij de afdeling longgeneeskunde. Van 2006 tot 2008 maakte hij deel uit van het interdisciplinaire Immunologie Excellentiecluster. Aansluitend werd hij hoofd van de polikliniek Longziekten en tevens lid van het interdisciplinaire Onderzoekscentrum voor immunologie waarbij hij sinds 2010 hoofd van de Astma kernfaciliteit is. Vanaf oktober 2011 is Taube hoofd van de afdeling Longziekten van de LUMC.

  Het onderzoek van Taube richt zich op: Clinical and experimental obstructive airway diseases; airway immunulogy, allergic airway disease; Murine models of airway disease en Mast cell biology

 • Willems, Dr. L.N.A.

  Luk-Willems-200


  Dr. L.N.A. (Luuk) Willems is longarts en heeft als aandachtsgebied de oncologie, endo-echografie vanuit de luchtwegen (EBUS) en het onderwijs in de opleiding "Geneeskunde" aan de Universteit Leiden.

   

  In 1988 promoveerde hij aan de Universiteit van Leiden / Leids Universtair Medisch Centrum op het onderwerp "Antileukoprotease in the human lung: a morphologic and morphometric study". Het onderzoek was gericht op een beschermingsmechanisme van de long tegen de ontwikkeling van longemfyseem (COPD).

   

  Zijn opleiding tot basisarts volgde hij aan de Medische faculteit Maastricht (het tegenwoordige Maastricht Universitair Medisch Centrum), de opleiding tot longarts in het Leids Universitair Medisch Centrum.

   

  Naast de dagelijkse werkzaamheden in de patiëntenzorg zet hij zich in het bijzonder in voor de opleiding Geneeskunde aan de Universiteit Leiden en de opleiding tot longarts in het LUMC.

   

  Raadpleeg voor een volledig publicatie overzicht www.pubmed.org. U vindt de publicaties van L.N.A. Willems door te zoeken op achternaam.