Preventie

Waarom preventie?

Longaandoeningen zoals astma en COPD zijn wereldwijd, voor zowel mannen als vrouwen, een toenemende oorzaak van overlijden. Ongezond leven verhoogt het risico op het optreden van longaandoeningen . Helaas is het voor veel mensen moeilijk hun levenswijze te veranderen, mede omdat het om gewoontes gaat die vaak al tientallen jaren bestaan. Steun van familieleden of naasten is van groot belang bij het veranderen van deze gewoontes.

Wat kunt u zelf doen?

Stoppen met roken
Door te roken brengt u uw gezondheid in gevaar. Naast het verhoogde risico op hart- vaatziekten, kanker van de mond, keel of blaas, vergroot het ook fors de kans op het krijgen van longkanker. Daarnaast verhoogt het de kans op het krijgen van chronische longaandoeningen, zoals longemfyseem. Ook als u uw levenlang gerookt heeft, dan heeft het zin om te stoppen. De directe effecten van roken verdwijnen meteen, maar de chronische effecten blijven vaak nog lang aanwezig. Echter, het is daarom nooit te laat om te stoppen!!

Je hoeft het niet alleen te doen:
Veel mensen vinden het heel moeilijk om te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat de kans om na een jaar nog gestopt te zijn, twee keer zo groot is als je onder begeleiding stopt. Het is daarom verstandig om uw huisarts om begeleiding te vragen. Een andere mogelijkheid is te vragen aan uw longarts om hulp. Deze kan, eventueel in overleg met de huisarts, u verwijzen naar een speciale "stoppen met roken" polikliniek. De behandeling zou dan kunnen bestaan uit een nicotine vervangend middel (zoals nicotinepleisters, -kauwgom, -tabletten, -spray) voorschrijven.