COPD

COPD is een chronische ziekte met veel impact op uw dagelijks leven. Toch kunt u zelf een aantal dingen doen om u beter te voelen.

Regelmatig bewegen

Voldoende beweging bij COPD is erg belangrijk. Beweging traint de spieren en geeft u een betere conditie, zodat u minder snel moe bent en sneller beter bent na griep of ziekte. Het is belangrijk een activiteit te kiezen waar u zich prettig bij voelt. U kunt ook bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Longaanval actieplan

Zijn uw klachten erger dan gewoonlijk? Dan kan het zijn dat u een longaanval (exacerbatie) heeft. Kennis daarover en weten wat u in zo'n geval kunt doen, helpen u een longaanval eerder te herkennen en goed mee om te gaan. Samen met uw zorgverlener vult u uw persoonlijke actieplan in.

Gezond eten

Gezond en afwisselend eten maakt uw lichaam sterker. Hierdoor voelt u zich beter. En u bent minder vatbaar voor bacteriën en virussen. Voeding is bij COPD daarom een belangrijk onderwerp.

Niet (mee)roken en schone lucht

Dat roken erg ongezond is, weten we allemaal. Doorgaan met roken bij COPD (en meeroken) is nog veel schadelijker voor de longen. Ook luchtvervuiling heeft invloed op de staat van uw longen en dus op hoe u zich voelt.

Neem zelf de regie

Leven met COPD is niet altijd makkelijk. Met meer kennis over uw ziekte kunt u uw kwaliteit van leven verbeteren. Weet u bijvoorbeeld wat een longaanval is en wat u in zo'n geval moet doen? En weet u welke voordelen bewegen voor u heeft? Lees alle informatie goed door, begrijp wat u zelf kunt doen en neem zo zelf meer verantwoordelijkheid voor uw leven. Dit noemen we ook wel zelfmanagement. Om zelf keuzes te maken is het belangrijk dat u weet wat goede zorg is en wat u mag verwachten van uw arts of zorgverlener. En welke rol u zelf heeft in de behandeling van COPD.

Dit staat in de patiëntenversie van de zorgstandaard COPD. U kunt deze gratis bestellen.

Bron en meer informatie:

https://www.longfonds.nl/over-longen/longziekten-overzicht/copd