Leven na een
longoperatie

Het doormaken van een longoperatie is een ingrijpende gebeurtenis. Deze gebeurtenis wekt vaak veel vragen en onzekerheid op.

Op deze website vindt u aanvullende informatie over leven na een longoperatie. U bent bij onze afdeling Longziekten of Longchirurgie opgenomen geweest omdat u een longoperatie moest ondergaan. Hier geven wij u tips en adviezen voor uw herstelperiode thuis. 

De eerste zes weken na een longoperatie

Dringende adviezen

 1. Zucht overdag enkele malen per uur diep in en uit. Als u moet hoesten stop dan niet met hoesten tot u alle slijm heeft weg- of opgehoest.

 2. De eerste zes weken na de longoperatie kunt u het beste geen/niet: 
  - Huishoudelijke activiteiten uitvoeren waarbij de arm aan de geopereerde zij intensief gebruikt moet worden, zoals ramen wassen, stofzuigen, bedden verschonen of tuinieren.
  - Zware voorwerpen tillen
  - Zwemmen
  - Deelnemen aan het verkeer zoals zelf autorijden, motorrijden,
  - fietsen, brommer, snorfiets of scooter rijden.
  Wandelen mag uiteraard wel. Bovenstaande activiteiten vragen namelijk veel kracht van de armspieren en borstkas. Ook is het mogelijk dat u door de operatie een verminderd concentratie- en reactievermogen heeft. Mogelijk bent u niet verzekerd in deze periode (kijk hiervoor uw polis na).

 3. Vermijd drukke plekken waar u infecties zoals verkoudheid of griep zou kunnen oplopen. Na een operatie bent u namelijk vatbaarder voor dit soort infecties.

 4. Pijn aan uw wond kan uw herstel belemmeren. Daarom is het belangrijk dat u uw pijnstillers op vaste tijden inneemt. Ze hebben dan het meeste effect.

 5. Stop met roken! Roken verhoogt het risico op complicaties zoals wondinfecties, longontsteking, hartproblemen en trombose. Overleg met uw longarts of huisarts over het stoppen met roken en eventuele begeleiding hierbij.

Wanneer moet u contact opnemen met uw arts?

Bij acute problemen in de periode tussen ontslag en de controleafspraak op de polikliniek Longziekten kunt u tijdens kantooruren contact
opnemen met het polisecretariaat Longziekten (071-5261928) 's avonds, 's nachts en in het weekend met de afdeling Longziekten (071-5262212)

Acute problemen zijn:

 • Koorts (temperatuur > 38.5)
 • Toenemend pijnlijke wond
 • Roodheid van en lekkage van vocht of pus uit de wond
 • Toename van hoesten en opgeven van geel of groen slijm
 • Toename van kortademigheid
 • Hartkloppingen

Dagritme en lichaamsbeweging

Als u weer thuis bent, moet u weer een eigen dagritme opbouwen. U zult zich echter nog niet meteen fit voelen na uw ontslag uit het ziekenhuis. Na enige inspanning kunt u nog snel moe of kortademig worden. Dit is normaal na een longoperatie. Om uw dagritme weer op te bouwen zult u verschillende activiteiten moeten ondernemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u voor voldoende lichaamsbeweging zorgt. Dat gaat vaak het beste door zoveel mogelijk zelf te doen (bijv. wassen, aankleden, eten klaarmaken) en overdag uit bed te zijn. U mag hierbij uw arm aan de geopereerde zijde gewoon gebruiken (u mag er ook op slapen) mits het niet te veel pijn doet.
Ook uw conditie verbeteren is belangrijk. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door te fietsen op een hometrainer, trappen te lopen en dagelijks een wandeling te maken. U kunt uw activiteiten uitbreiden als u merkt dat u geen of weinig pijn heeft en niet te snel moe of te kortademig wordt.

Pijnlijke operatiewond

De operatiewond is tijdens de herstelfase nog pijnlijk. Dit wordt in de loop van de tijd minder. Vaak is er bij de wond een gebied dat gevoelloos is. Dit is normaal en komt doordat huidzenuwen tijdens de operatie zijn doorgesneden. In de loop van de tijd wordt de gevoelloze plek vaak kleiner. De hechtingen bij uw wond worden bij uw controlebezoek aan de polikliniek verwijderd.

Verminderde lichamelijke en geestelijke conditie

Na de operatie, ten gevolge van de narcose, kunnen er allerlei klachten optreden. U kunt concentratiestoornissen krijgen, zoals moeilijkheden met lezen en vergeetachtigheid. Soms lukt het in de eerste weken na de operatie niet eens om een paar regels achter elkaar te lezen of een verhaal te volgen dat iemand vertelt. Slap en vermoeid zijn na een grote operatie is normaal. Dit is het gevolg van uw verminderde lichamelijke en geestelijke conditie. Ook is het normaal dat u bij inspanning in het begin last heeft van kortademigheid. Door geleidelijk hervatten van uw dagelijkse levensritme verdwijnen deze klachten meestal vanzelf

Het litteken

Het litteken hoort bij ontslag mooi dicht te zijn. Het is nog wel vrij gevoelig en kwetsbaar. Er kunnen nog korstjes op het litteken zitten en soms zijn er kleine stukjes van de hechting zichtbaar. Hier kunt u het beste niet aankomen; de korstjes vallen er vanzelf af en ook de hechtingen lossen in principe vanzelf op. Als de wond normaal geneest, is het niet noodzakelijk nog een pleister op het litteken te dragen. Douchen is toegestaan, maar een bad nemen kunt u beter uitstellen tot minimaal drie weken na uw operatie. Zalven of poeders dient u niet op de wonden te smeren. Indien de wond rood ziet, opzwelt en pijnlijk is met eventueel uitloop van etter, dan dient u onmiddellijk de huisarts te waarschuwen.