Biomedische wetenschappen

De opleiding Biomedische Wetenschappen houdt zich bezig met alle aspecten van gezondheid en ziekte en leidt wetenschappers op die onderzoek doen naar de onderliggende oorzaken en met name de moleculaire en cellulaire processen.

Bachelor

In het eerste jaar van de Bachelor geven dr. Steendijk en dr. Willems de studenten een introductie in de functionele anatomie en fysiologie van het cardiovasculaire en het respiratoire systeem in het blok ‘Humane Biologie’.

In het tweede (Engelstalige) jaar worden deze onderwerpen verder verdiept in de blokken ‘Physiology Basic Concepts’ (coördinator dr. Steendijk) en ‘Physiology Advanced Concepts’ (coördinator dr. De Vries).

Het Hart Long Centrum verzorgt in het tweede jaar ook onderwijs in de blokken ‘Infection and Immunity in Practice’ (mede-coördinator prof. Hiemstra) en ‘Human Pathology’.

Master

De Master Biomedical Sciences is al een aantal achtereenvolgende jaren beoordeeld als de beste masteropleiding op dit gebied in Nederland en biedt naast een algemeen deel de keuze uit de specialisaties research, educatie, communicatie en management. 

Het Hart Long Centrum is mede organisator van delen van deze master zoals de Frontiers of Science cursussen ‘The Immune Response in Health and Disease’ (prof. Hiemstra), ‘Electrical Interactions in the Heart’ (dr. Pijnappels, dr. de Vries) en ‘Cardiovascular Disease and Metabolic Syndrome’ (prof. Jukema) en levert voor deze en andere onderdelen diverse docenten. Prof. Hiemstra is ook lid van de toelatingscommissie voor de Master Biomedische Wetenschappen.

Ook door deelname aan commissies zoals de Decentrale Selectiecommissies, Toetsbeoordelingscommissies en de Geneeskunde Voortgangstoetscommissie, en werkgroepen zoals  Educational Research draagt het Hart Long Centrum bij aan het onderwijs in het LUMC en de verdere verbetering daarvan.