Opleiding tot cardioloog

Het LUMC maakt als opleidingsziekenhuis deel uit van de onderwijs- en opleidingsregio (OOR) Leiden en verzorgd de opleiding Cardiologie samen met het Alrijne Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum, Haga Ziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis en Reinier de Graaf Gasthuis. De afdeling Cardiologie van het LUMC beschikt over een volledige opleiding Cardiologie. Dat wil zeggen dat alle in het landelijk opleidingsplan beschreven stages en onderwerpen worden aangeboden in het LUMC.

De opleiding tot cardioloog duurt 6 jaar, waarvan 2 jaar Interne Geneeskunde en 4 jaar Cardiologie. Tenminste 1 jaar van deze 4 jaar wordt in een ziekenhuis met een gedeeltelijke erkenning (B-opleidingsziekenhuis) gevolgd. In principe wordt 3 jaar gevolgd in het LUMC.

 De opleiding cardiologie is in samenwerking met de omliggende klinieken aangepast om te kunnen voldoen aan de nieuwe opleidingseisen. Tijdens de stages leren de cardiologen in opleiding hoe te diagnosticeren en te handelen bij diverse hartziekten in verschillende klinische settingen.

Tevens wordt een verdiepingsjaar aangeboden (6e jaar). Na voltooien van de opleiding kan een fellowship interventiecardiologie, een fellowship ten behoeve van de invasieve behandeling van hartritmestoornissen en een fellowship congenitale cardiologie worden aangeboden. Daarnaast zijn over het algemeen meerdere buitenlandse fellows werkzaam op de katheterisatiekamers of de imaging afdeling. Een aantal van deze fellows zijn na hun fellowship opgenomen in de staf van de afdeling.

Op dit moment is het gebruikelijk dat de AIOS eerst een promotie onderzoek uitvoeren alvorens in opleiding te komen. Daardoor zijn de meeste AIOS aan het einde van de opleidingsperiode tot wel 10 jaar verbonden geweest aan de afdeling.

BIJLAGEN