Van de noot een deugd maken

Dat noten goed voor u zijn, heeft u misschien al eens gehoord. Maar welke positieve invloeden hebben noten? En maakt het soort en de hoeveelheid noten uit?

Door het eten van noten wordt het cholesterol verlaagd. Met name het LDL-cholesterol; in de volksmond ook wel het slechte cholesterol genoemd. Dit berust waarschijnlijk op de hoeveelheid onverzadigd vet in noten, waarvan bekend is dat dit het slechte cholesterol verlaagd. Naast dat noten het cholesterol verlagen, verkleinen ze ook de kans op het krijgen van een hartaanval. Een handje noten per dag verkleint de kans op een hartaanval met één derde!

Mede daarom is het advies om dagelijks een handje noten te eten. Dit is ongeveer 30 gram en het gaat hier om ongezouten noten. Het maakt niet uit of deze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn. Ook pindakaas en notenpasta’s vallen onder dit handje noten, mits het 100% noten bevat. Let hierbij op dat de notenpasta’s vaak suiker of zout bevatten.

Zijn bepaalde noten nog beter dan andere? Eigenlijk niet. Elke nootsoort bevat verschillende voedingsstoffen, vooral de afwisseling is belangrijk. Neem daarom een mix van noten of mix zelf een aantal verschillende soorten door elkaar. Soms zeggen mensen dat walnoten gezonder zijn. Van walnoten is bekend dat zij een plantaardig omega 3-vetzuur bevatten. Deze omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten. Walnoten lijken dus erg goed maar het is moeilijk te zeggen of ze beter zijn dan andere noten. Het advies blijft dus: varieer!

Nieuwsgierig geworden wat u nog meer kunt doen om uw cholesterol te verlagen? Kijk voor meer tips eens op de website van de Hartstichting of het Voedingscentrum!