Uw toestemming voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek

Voor de verdere ontwikkeling van de gezondheidszorg is onderzoek erg belangrijk. Met kwaliteitsonderzoek kunnen we bijvoorbeeld onderzoeken hoe de behandelingen die wij uitvoeren verbeterd kunnen worden. Ook kunnen we inzicht krijgen in de complicaties en hoe deze te voorkomen. Het doen van wetenschappelijk onderzoek geeft ons inzicht in het voorkomen en behandelen van ziekten van het hart en de longen en in het verbeteren van de kwaliteit van leven. Door toestemming te geven voor het anoniem gebruiken van uw dossiergegevens, kunt u hierbij helpen.

Medische gegevens en lichaamsmateriaal

Wanneer u het Hart Long Centrum in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) of een van onze buitenklinieken bezoekt voor medisch onderzoek en/of een behandeling, dan verzamelen wij verschillende medische gegevens van en over u, die worden opgeslagen in uw elektronisch patiëntendossier. Dit doen wij voor uw diagnose en behandeling.  Soms nemen wij ook lichaamsmateriaal af, zoals bloed of urine, dat veilig door ons wordt opgeslagen.

Toestemming voor wetenschappelijk onderzoek

Op verschillende momenten kunt u tijdens uw bezoek aan ons gevraagd worden of u toestemming geeft voor het gebruik van deze medische gegevens voor onderzoek. U hoeft niets extra’s te doen. Wij gaan heel zorgvuldig om met uw gegevens en beschermen uiteraard uw privacy. Indien u toestemming geeft, dan wordt dit vastgelegd in uw elektronisch patiëntendossier. Als u niet meteen wilt beslissen, kunt u dit ook op een later moment doen. Uw eventuele toestemming heeft geen invloed op uw behandeling en u mag u op elk moment bedenken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over wat we exact verstaan onder medische gegevens en lichaamsmateriaal, wat we met uw gegevens doen, hoe wij uw privacy beschermen en wat het geven van toestemming voor u betekent? Lees alle informatie op deze pagina van onze website of bekijk de folder uit de bijlage hieronder.