The Box in COVID-tijd

The Box kennen we natuurlijk wel op de Cardiologie: die mooie doos met ons logo er op, waarin een aantal eHealth devices zitten. Zo krijgen onze hartinfarctpatiënten een MISSION-Box mee met daarin een digitale weegschaal, digitale bloeddrukmeter en het Withings Move ECG horloge, die de stappen bijhoudt, maar ook, de naam zegt het al, een ECG kan maken! Inmiddels zijn er ook Boxen voor patiënten met onder andere hartfalen, na hartoperaties, AF-ablaties, stamcelbehandelingen en aangeboren hartafwijkingen.

The Box op andere afdelingen

Sinds 2019 wordt er ook gewerkt aan het inzetten van The Box voor andere afdelingen in het LUMC. Zo zijn inmiddels de NiertransplantatieBox en de ZwangerenBox in gebruik voor patiënten met een (dreigende) te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Binnenkort komen daar de ImmunoBox bij voor patiënten met longkanker die buiten het ziekenhuis hun immunotherapieinfuus krijgen toegediend, de DiabetesBox en de BloedtransfusieBox voor patiënten met myelodysplasie.

Vogelvlucht door Corona pandemie

Met de uitbraak van de Corona pandemie heeft The Box een grote vlucht genomen. Veel van onze eigen patiënten kregen versneld een Box, zodat ze toch gecontroleerd konden worden zolang ze niet naar het LUMC konden of durfden te komen. Het team van eHealth-assistenten is vanwege deze toegenomen drukte uitgebreid, en bestaat op dit moment uit Tineke, Angelina, Jasperine en Silke die vanaf B4-P prachtig werk doen met het uitdelen van de Boxen en het helpen van de patiënten deze goed te gebruiken. We hebben het oude bloemenwinkeltje op het Leidse Plein omgebouwd tot ‘The Box Office’, een ruimte waar een patiënt in alle rust The Box uitgereikt krijgt en vertrouwd wordt gemaakt met het gebruik ervan. The Box kent inmiddels ook een eigen app, de LUMC Care app waar alle metingen samenkomen van de Withings,  Masimo en Omron meetapparatuur, en waar patiënten aan kunnen geven hoe ze zich voelen, tips kunnen krijgen en specifieke vragenlijsten kunnen invullen.

CovidBox

COVIDbox3Een hele mooie en nuttige toepassing is de CovidBox gebleken. In maart vorig jaar is in 3 weken tijd de CovidBox samengesteld, met een digitale zuurstofsaturatiemeter met ademfrequentiemeting, digitale thermometer en bloeddrukmeter, samen met de LUMC Care app met Covid-vragenlijst. Patiënten die op de SEH komen maar niet direct opgenomen hoefden te worden, gaan naar huis met de CovidBox en instructies. Ze worden dagelijks via videoconsult gebeld om te vragen hoe het met ze gaat. De metingen en de antwoorden op de vragen in de LUMC Care app worden ook dagelijks bekeken. Door inzet van de CovidBox konden we veel meer van de COVID patiënten veilig thuis houden dan anders, wat ons veel opnamecapaciteit heeft opgeleverd! Inmiddels leveren we deze dienst ook voor het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft, het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer en het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. De patiënten van deze andere ziekenhuizen worden door een zeer enthousiast team van onze eigen AIOS en ANIOS onder leiding van Michiel de Graaf en Justin Wallet op afstand begeleid, tot grote tevredenheid van de verwijzende ziekenhuizen. Team: zeer veel dank daarvoor!

U ziet het: The Box die begon op de cardiologie met Roderick Treskes is inmiddels uitgegroeid tot een breed inzetbare manier om patiënten op afstand veilige en goede zorg te bieden. Hier mogen we als afdeling best een beetje trots op zijn!