Motivatie: zo zit het!

Het kan zijn dat u recent bent opgenomen en dat dit een ingrijpende gebeurtenis is geweest. Deze levensgebeurtenis kan een keer moment zijn om gezonder te gaan proberen te leven om het risico op een herhaling te verkleinen. Dit moment wordt ook wel een ‘teachable moment’ genoemd. Dit is ook het moment dat uw motivatie voor leefstijlveranderingen het hoogst is.

Een goede manier om deze motivatie om te zetten in actie, is om doelen te stellen. Doelen stellen kan soms lastig zijn, maar wij kennen een handig ezelsbruggetje waarmee u sterke doelen kan stellen. Het gaat om de afkorting SMART:

S staat voor Specifiek. Maak het doel concreet zodat u precies weet wat u wilt behalen. Wat wilt u bereiken. Bijvoorbeeld ‘ik stop met roken’, ‘ik ga afvallen’, ‘ik ga iedere dag wandelen’.

M staat voor Meetbaar. Weet wanneer u het doel behaald heeft, maak dit meetbaar met bijvoorbeeld een aantal (sigaretten, kilo’s, minuten), dan kunt u goed zien of het doel behaald is of u dichtbij bent.

A staat voor Acceptabel. Het is belangrijk dat u zelf achter uw doel staat. Waarom wilt u dit doel eigenlijk behalen. Bijvoorbeeld ‘ik wil mijn (klein)kinderen zien opgroeien’, ‘ik wil zo min mogelijk medicatie moeten gebruiken’.

R staat voor Realistisch. Het doel moet haalbaar zijn. De kunst is om ze niet te makkelijk, maar ook niet onbereikbaar te maken. Een hardloper begint ook niet meteen met 10km. Iedere keer wanneer u een doel behaalt geeft dit ook het gevoel van succes. Breek grote doelen op in kleinere zodat u iedere keer het succes kunt ervaren en vier dit dan ook!

T staat voor Tijdgebonden. Zet op papier wanneer de activiteiten beginnen en eindigen. Dan kunt u zich ook aan deze ‘deadline’ houden. U kunt bijvoorbeeld de stappen in uw agenda zetten of met een briefje op de koelkast.

Er zijn nog veel andere dingen die kunnen motiveren, hieronder geven wij nog wat meer voorbeelden:

Vertel anderen dat u van plan bent om iets te gaan doen – Anderen bij uw doelen betrekken geeft motivatie om iets klaar te krijgen. Vraag ook hulp aan uw specialist of huisarts!

Schrijf de stappen op die nodig zijn om iets te doen en breek hiermee uw doelen op in kleinere, haalbare stukken – Soms lijkt een taak een stuk groter of moeilijker dan hij is omdat u alleen kijkt naar het eindresultaat. Als u alle stappen die nodig zijn voor het behalen van het eindresultaat opschrijft, wordt het een stuk duidelijker wat u precies kunt doen en wat de volgende stap is.

Raak niet ontmoedigd als het een dagje niet lukt! – Soms wil iets niet lukken ongeacht of u uw best doet, of het graag wilt. Dit kan iedereen gebeuren, iedereen heeft wel eens een dip of baaldag.

Beloon uzelf als u een goede stap hebt gezet – Met een mooie beloning aan de eindstreep wordt het behalen van doelen en stappen zetten een stuk aantrekkelijker.