Is een hoge bloeddruk een ziekte?

Een hoge bloeddruk, ook wel “hypertensie” genoemd, is geen ziekte. Het is wel een risicofactor op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Oorzaak hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan in zeldzame gevallen een uitdrukking zijn van ziekte, zoals bij patiënten met bijnierschorshormoon problemen. Bij de meeste mensen is de oorzaak voor een te hoge bloeddruk niet goed aan te wijzen. We weten wel dat de bloeddruk met de leeftijd hoger wordt, door bijvoorbeeld het stijver en nauwer worden van de bloedvaten bij patiënten met (slag)aderverkalking. Bekende risicofactoren op een hoge bloeddruk zijn: overgewicht, roken, te veel zout, vet en drop eten, te veel alcohol drinken. Bepaalde medicijnen die de bloeddruk kunnen verhogen zijn: de pil, sommige pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac (paracetamol kunt u veilig gebruiken), of steroïden.

Symptomen hoge bloeddruk

U hoeft niets te merken van een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk geeft in de regel geen klachten. Een extreem hoge bloedruk kan echter wel klachten met het zicht geven en hoofdpijn of overgeven veroorzaken.

Meten is weten

Meten is daarom weten: controleer regelmatig de bloeddruk, bijvoorbeeld bij de eigen huisarts en bespreek of deze te hoog is. Een bloeddruk wordt het liefst in zittende houding, na ten minste 5 minuten rust, gemeten. Als de bloeddruk structureel te hoog is, kunt u samen met uw (huis)arts nagaan hoe deze het beste behandeld kan worden. De nadruk van de behandeling ligt op leefstijlveranderingen: meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken, afvallen. Soms is dit helaas ondanks alle goede inzet onvoldoende en kunnen medicijnen noodzakelijk zijn om de gezondheid van uw hart, bloedvaten en hersenen te beschermen. Zo zijn medicijnen voor sommige hartpatiënten, zoals bij patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt, noodzakelijk voor de gezondheid van het hart. Overleg met uw eigen (huis)arts over welke behandelmogelijkheden het beste bij u passen.