Geslaagd cardiologie symposium in het teken van Willem Einthoven en de uitvinding van de snaargalvanometer!

Update (20 Oktober 2022): Het boek met de artikelen van de presentaties gehouden tijdens het symposium is beschikbaar, en in te zien of te downloaden via de volgende link: “Symposiumboek_IEEE_Milestone_Award_String_Galvanometer”.

 

Vandaag organiseerde de afdeling Cardiologie in samenwerking met het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) een prachtig symposium dat in het teken stond van Willem Einthoven (1886 – 1927) en de snaargalvanometer die hij rond 1900 ontwikkelde. Hét instrument waarmee in 1905 het eerste elektrocardiogram (ECG) werd gemaakt, in een patiënt in het Leids Universitair Medisch Centrum (toen nog Academisch Ziekenhuis Leiden). De ontwikkeling van de snaargalvanometer door Einthoven markeerde het begin van elektrocardiografie als een uiterst belangrijk diagnostisch middel. Einthoven, “Father of Electrocardiography”, ontving hiervoor in 1924 de Nobelprijs.

Tijdens het symposium hadden wij de eer om een familielid van Willem Einthoven, kleinzoon Wink Einthoven, te mogen ontvangen. Burgemeester Henri Lenferink, prof. dr. J.W. Jukema (afdelingshoofd cardiologie) en prof. dr. S. Rahman (president-elect IEEE) heetten hem welkom.

Daarnaast werd de prestigieuze IEEE Milestone Award voor de uitvinding van de snaargalvanometer uitgereikt door prof. dr. S. Rahman. Prof. dr. Pancras Hogendoorn nam award namens het LUMC en de Universiteit Leiden in ontvangst. Een prachtige bronzen plaquette, die binnenkort te zien zal zijn in de centrale hal van het LUMC.

Op het programma stonden verschillende prominente sprekers die de historische achtergrond van de snaargalvanometer en Willem Einthoven belichtten als ook vooruitkeken naar de toekomstige mogelijkheden van elektrocardiografie en elektrofysiologie. Prof.dr. Katja Zeppenfeld gaf de welbekende Einthoven lecture en ontving hiervoor een prachtige Einthoven penning.

Na afloop was er de mogelijkheid om onder het genot van een hapje en drankje te netwerken met op de achtergrond prachtige jazz sounds van het jazztrio The Three Leads (Paul Mooren - piano, Rob Caspers - contrabas, Arendo Marijnus - percussie).