ERC Consolidator grant voor Daniël Pijnappels

Daniël Pijnappels heeft een ERC Consolidator grant van 2 miljoen euro ontvangen voor zijn onderzoek naar een therapie die met (LED)licht hartritmestoornissen kan stoppen. 

“Ik ben ervan overtuigd dat het menselijk hart ooit zijn eigen ritmestoornissen kan beëindigen”, vertelt Pijnappels, hoofd van de Experimentele Cardiologie en recentelijk benoemd tot hoogleraar. Het hart wekt zijn eigen elektriciteit op zodat het kan samentrekken en bloed rond kan pompen. Deze bio-elektriciteit vormt de basis van de therapie die Pijnappels onderzoekt. 

Het idee is om een implantaat te maken dat ritmestoornissen detecteert en verhelpt door een LED-lampje te activeren. Dit licht zorgt ervoor dat lichtgevoelige eiwitten, die met gentherapie in de hartspiercellen zijn gebracht, een elektrisch stroompje opwekken dat het hartritme weer herstelt. “We hebben eerder bewezen dat dit concept werkt in ratten, met de ERC kunnen we onderzoeken wat er nodig is om het naar de mens te brengen”, zegt Pijnappels. Hiertoe zal hij onder andere het allereerste 3D-model van een menselijke boezem in het lab gaan maken om het implantaat te testen.            

Deze nieuwe vorm van therapie raakt aan verschillende disciplines. Pijnappels werkt dan ook nauw samen met biologen, artsen, natuurkundigen en vanuit de TU Delft zijn engineers betrokken. “Samen hopen we de komende jaren tot een blauwdruk te komen van een implantaat geschikt voor mensen.” Volgens hem biedt deze innovatieve therapie ook meer inzicht in hoe de stoornis ontstaat. Hij is dan ook onwijs blij met deze ERC-subsidie. “Dat verlossende moment zal ik niet snel vergeten”, lacht Pijnappels, die een paar jaar eerder al een ERC Starting grant ontving.