Mission! Acuut Aorta Syndroom

De term "acuut aorta syndroom" beschrijft een groep van potentieel levensbedreigende aandoeningen van de grote lichaamsslagader, de aorta. De aorta vervoert het bloed van het hart naar het lichaam. Bij een acuut aorta syndroom kan er sprake zijn van een scheur van de binnenste wand van de aorta (aortadissectie), een stolsel in de wand van de aorta (intramuraal hematoom), een atherosclerotische zweer (ulcus) of een instabiele verwijding van de aorta (aneurysma). De afwijking kan gelokaliseerd zijn in het opstijgende deel van de aorta (type A) of het afdalende deel van de aorta (type B).

Patiënten met een acuut aorta syndroom hebben een plotselinge, zeer hevige, scheurende pijn tussen de schouderbladen en op de borst, soms uitstralend naar de schouder, nek, arm, kaak, buik of heupen. Een snelle diagnose is essentieel om de kans op overleven te vergroten. De diagnose wordt gesteld aan de hand van een CT-scan waarna een team, bestaande uit de thoraxchirurg, vaatchirurg en cardioloog, bepaalt of een spoedoperatie noodzakelijk is en/of dat behandeling met medicijnen is aangewezen. De medicijnen hebben als doel de bloeddruk te verlagen, hierdoor daalt namelijk de druk in de aorta.

De effectiviteit van de behandeling wordt, zowel gedurende de ziekenhuisopname als na het ontslag, multidisciplinair beoordeeld aan de hand van herhaalde CT- of MRI-scans.