KOWA Prominent onderzoek

K-877 (pemafibrate) is een geneesmiddel voor de behandeling van een afwijkende cholesterolspiegel (een hoge concentratie triglyceriden en/of een lage concentratie HDL-C). Het onderzoeksmiddel zou moeten helpen bij het voorkomen van hartaanvallen en beroertes door de concentraties van vetten in het bloed te verbeteren.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe onderzoeksmiddel K-877 (ook pemafibrate genoemd) is voor het verminderen van cardiovasculaire complicaties (voorvallen gerelateerd aan het hart en grote bloedvaten), zoals een hartaanval, beroerte en overlijden als gevolg van deze aandoeningen bij volwassenen met diabetes type 2.

Ook zal tijdens het onderzoek worden getest of het onderzoeksmiddel andere mogelijke voordelen heeft voor patiënten met diabetes type 2. K-877 kan nog niet worden voorgeschreven door artsen. De werking van K-877 vergelijken we met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’.

Algemene informatie

Voor dit onderzoek zijn 10.000 proefpersonen uit verschillende landen nodig. In Nederland zullen naar verwachting 231 proefpersonen meedoen. De medisch-ethische toetsingscommissie heeft dit onderzoek goedgekeurd. 

Het onderzoek duurt ongeveer 5 jaar. In deze periode legt de proefpersoon een aantal bezoeken af aan de onderzoeker in het LUMC. Tijdens deze bezoeken worden bloed- en urinemonsters afgenomen, metingen uitgevoerd en vragen gesteld om de gezondheid te controleren en om er zeker van te zijn dat het onderzoek geschikt is voor de proefpersoon. Gedurende de behandelingsperiode zal de proefpersoon tweemaal per dag het onderzoeksmiddel of de placebo innemen.

Contact

Dr. Iannis Karalis, cardioloog

Ellen van der Willik, researchverpleegkundige

 

Heeft u vragen over dit onderzoek? Neem dan contact met ons op.