Dalgene onderzoek
Voorvallen als een hartinfarct of de noodzaak van een dotterbehandeling zijn tekenen van ernstige slagaderziekte. Voorvallen zoals deze worden vaak aangeduid als acuut coronair syndroom of ACS. Over het algemeen krijgen patiënten die een ACS-voorval hebben doorgemaakt verschillende soorten medicatie. Desondanks bestaat er nog steeds een aanzienlijk risico op herhaling van de hierboven beschreven voorvallen
Korte omschrijving
Dalcetrapib is een experimenteel geneesmiddel dat is beoordeeld bij verschillende grote medisch wetenschappelijke onderzoeken. De resultaten van een groot onderzoek toonden aan dat behandeling met Dalcetrapib voor een specifieke groep patiënten een significant voordeel had: het risico op nog een cardiovasculair voorval werd verminderd met 39%. Deze groep van patiënten had een specifieke verandering in een gen (variant ‘AA’ van het zogeheten 'ADCY9-gen').
Doel van het onderzoek
Bij dit onderzoek wordt getest of het onderzoeksmiddel Dalcetrapib het risico op herhaling van een voorval kan verminderen bij proefpersonen met de AA-variant. Wanneer een proefpersoon aan dit onderzoek deelneemt, zal hij alle andere medicatie blijven gebruiken die de arts voor de aandoening heeft voorgeschreven.
Algemene informatie
Aan dit onderzoek zullen wereldwijd ongeveer 5000 proefpersonen deelnemen. Het onderzoek duurt 2,5 tot 5 jaar.
Voor deelname wordt de proefpersoon gescreend om te controleren of hij aan alle criteria voldoet om aan dit onderzoek deel te kunnen nemen. Tijdens de screening zal bloed worden afgenomen. De behandelperiode is ten minste 36 maanden lang. Gedurende deze periode zal de proefpersoon 8 keer het onderzoekscentrum moeten bezoeken, tijdens deze bezoeken worden bloed- en urinemonsters afgenomen, metingen uitgevoerd en vragen gesteld om de gezondheid te controleren. In deze periode neemt de proefpersoon dagelijks 2 tabletten in van het onderzoeksmiddel of de placebo.
Contact
Betrokkenen:
Dr. Iannis Karalis, cardioloog
Ellen van der Willik, researchverpleegkundige
Heeft u vragen over dit onderzoek? Neem dan contact met ons op.