Applicaties en thuismeetapparaten

Hieronder vindt u alle thuismeetapparaten die door onze afdeling worden gebruikt. Het verschilt per Box welke apparaten worden ingezet. Na een hartinfarct gaat iemand bijvoorbeeld naar huis met de bloeddrukmeter, weegschaal, stappenteller en één apparaat voor het maken van een hartfilmpje, terwijl iemand die een openhartoperatie heeft ondergaan met alle onderstaande apparaten wordt uitgerust.

Er wordt gewerkt met vier fabrikanten: Withings (voorheen Nokia), Masimo, AliveCor en CardioSecur. Patiënten kunnen de benodigde applicaties via de PlayStore of AppStore downloaden en kunnen hulp krijgen bij de installatie.

AliveCor Kardia

Met de AliveCor Kardia kan een zogenoemd 'single-lead ECG' worden gemaakt, een hartfilmpje met maar één afleiding in plaats van de gebruikelijke 12. Met een ultrasound signaal wordt via de microfoon van de telefoon contact gelegd met de app.

De Kardia dient achterop de telefoon te worden bevestigd, maar de gebruiker kan er ook voor zorgen dat hij of zij het apparaat op een andere manier altijd bij zich heeft. Op het moment dat hartkloppingen optreden, of bij een dagelijkse check, legt de gebruiker de linker wijs- en middelvinger op de ene elektrode en de rechter wijs- en middelvinger op de andere. Via de app kan vervolgens een meting worden gestart, waarbij gedurende 30 seconden het hartritme wordt gemonitord en opgeslagen. Het ECG wordt dan door het algoritme van AliveCor beoordeeld en er rolt een diagnose uit. Wat er vervolgens moet gebeuren hangt af van de afspraak die gemaakt is toen de gebruiker het ziekenhuis verliet.

0B9A9560

Bloeddrukmeter

De Withings BPM is een voorgevormde bloeddrukmeterband die draadloos via Bluetooth kan worden aangestuurd. Via de Withings Health Mate App kan een bloeddrukmeting worden gestart, maar ook kunnen alle metingen van alle Withings-apparaten worden ingezien en teruggehaald. Tevens is er een directe koppeling met ons ziekenhuis, waardoor de verpleegkundig specialisten inzage hebben in de gegevens van elke deelnemer.

0B9A9437

CardioSecur

De CardioSecur is een ECG-apparaat voor registratie van een hartfilmpje dat erg lijkt op dat van het ziekenhuis. De vier elektrodes worden op de aangegeven punten bevestigd en via de app wordt vervolgens een registratie gestart. Voor ontslag uit het ziekenhuis is een hartfilmpje met de CardioSecur gemaakt die dient als referentie, waaraan de in het vervolg gemaakte hartfilmpjes altijd worden vergeleken. Zodoende hoeven gebruikers de elektrodes niet per se precies op de aangegeven plaatsen te plakken en ook het omdraaien van enkele draden wordt gecorrigeerd door middel van gebruik van de referentiewaarde, al is het natuurlijk wel aan te raden om een hartfilmpje op de goede manier te maken. Op deze manier is het maken van een hartfilmpje met de CardioSecur echter wel gemakkelijk en zeer goed bruikbaar voor de arts of verpleegkundig specialist.

Binnen de lopende projecten wordt van de CardioSecur gebruikgemaakt op het moment dat gebruikers klachten hebben die eventueel passen bij een ritmestoornis. Het herkennen van een ritmestoornis is gemakkelijk door de vergelijkbaarheid met een normaal hartfilmpje. Voor gebruik bij acute hartinfarcten of ter bepaling van de morfologie van extrasystolen (overslagen) is het apparaat nog niet gevalideerd en derhalve wordt de CardioSecur daar (nog) niet voor gebruikt.

0B9A9445

Move horloge

De Withings Move is een horloge met stappentelfunctie en slaappatroonregistratie. Communicatie met de Health Mate app loopt wederom via Bluetooth. Per dag worden de stappen die de gebruiker zet, geteld en via de app doorgegeven. Van registratie van het slaappatroon maken wij geen gebruik.

0B9A9540

Move ECG

De Move ECG is een horloge met stappentelfunctie en slaappatroonregistratie. Communicatie met de Health Mate app loopt wederom via Bluetooth. Per dag worden de stappen die de gebruiker zet geteld en via de app doorgegeven. Van registratie van het slaappatroon maken wij geen gebruik. Met de Move ECG is tevens een ECG (hartfilmpje) te maken door middel van twee vingers om de zilveren rand te leggen na het indrukken van het knopje. Het ECG maken duurt 30 seconden en de gegevens worden direct doorgestuurd naar het ziekenhuis. 

 

Saturatiemeter

De Masimo MightySatRx is een apparaat waarmee draadloos de hartfrequentie, zuurstofverzadiging en ademhalingsfrequentie wordt gemeten. Via Bluetooth wordt verbinding gemaakt met de Masimo Health Pro app. De data moet dagelijks naar het ziekenhuis worden verzonden.

0B9A9522

Scanwatch

De Scanwatch is een horloge met onder andere een stappentelfunctie en slaappatroonregistratie. Communicatie met de Withings app loopt via Bluetooth. Per dag worden de stappen die de gebruiker zet geteld en via de app doorgegeven aan het ziekenhuis. Van registratie van het slaappatroon maken wij geen gebruik middels de Scanwatch. De Scanwatch heeft tevens een ECG functie om een hartfilmpje te maken. Het maken van het ECG duurt 30 seconden en de gegevens worden direct doorgestuurd naar het ziekenhuis. 

Slaapmat

De slaapmat is een mat die u onder uw matras kan plaatsen. Gedurende de nacht wordt uw slaappatroon en hartritme gemeten. Ook kan de slaapmat detecteren of er sprake is van slaapapneu. Uw slaapgegevens zijn zichtbaar in de Withings app.

Thermometer

De Withings Thermo is een thermometer die de temperatuur meet door het apparaat over het voorhoofd te halen. Zodra de onderliggende slagader is gedetecteerd, wordt de temperatuur geregistreerd. Met een trilfunctie laat het apparaat vervolgens weten dat de meting is geslaagd. Mocht de meting niet lukken of onbetrouwbaar zijn, kan het zachte gedeelte onder het oor worden gebruikt.

0B9A9513

Weegschaal

De Withings Body is een weegschaal die ook via Bluetooth in verbinding staat met de Health Mate app. Aansturen via de app is niet nodig, de metingen worden automatisch verricht als de gebruiker op de weegschaal gaat staan. Er is op basis van het voetafdrukpatroon individuele herkenning van personen mogelijk, waardoor familieleden niet per ongeluk hun eigen meting doorsturen alsof het die van de patiënt betreft.

0B9A9477