Preventie

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd een belangrijke oorzaak van overlijden. Ongezond leven verhoogt het risico op het optreden van hart- en vaatziekten. Helaas is het voor veel mensen lastig hun levenswijze te veranderen, mede omdat het om gewoontes gaat die vaak al tientallen jaren bestaan. Steun van familieleden of naasten is van groot belang bij het veranderen van deze gewoontes.

Stoppen met roken

Door te roken brengt u uw gezondheid in gevaar. Naast het verhoogde risico op kanker van de longen, mond, keel of blaas, vergroot het ook de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Een roker krijgt gemiddeld tien jaar eerder een hartinfarct dan een niet-roker. Dit komt onder andere doordat roken het hartritme en de bloeddruk opjaagt waardoor het hart meer zuurstof nodig heeft. Verder neemt koolmonoxide de plaats in van zuurstof op de rode bloedcellen en versnelt roken het atherosclerotisch (aderverkalking) proces. Ook als u uw leven lang gerookt heeft, dan heeft het zin om te stoppen. De directe effecten van roken verdwijnen meteen. Het is daarom nooit te laat om te stoppen!

Op http://www.nustoppenmetroken.nl/ vindt u nuttige tips die u kunnen helpen om te stoppen met roken. 

U hoeft het niet alleen te doen
Veel mensen vinden het heel moeilijk om te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat de kans om na een jaar nog gestopt te zijn, twee keer zo groot is wanneer u onder begeleiding stopt. Het is daarom verstandig om uw huisarts om begeleiding te vragen. Hij kan u eventueel een nicotinevervangend middel voorschrijven, zoals nicotinepleisters, -kauwgom, - tabletten of - spray. 

Voldoende bewegen

Regelmatig bewegen heeft veel voordelen: bewegen verbetert de doorbloeding van het hart en vertraagt het proces van aderverkalking. Regelmatig bewegen verbeterd uw lichamelijke conditie en verlaagt de bloeddruk, de bloedsuikers en het cholesterolgehalte. U voelt zich fitter. Daarnaast kan bewegen u helpen om af te vallen.

Helaas is het voor veel mensen moeilijk hun levenswijze te veranderen, mede omdat het om gewoontes gaat die vaak al tientallen jaren bestaan. Steun van familieleden of naasten is van groot belang bij het veranderen van deze gewoontes.

Een half uur per dag 
Een half uur per dag bewegen kan al heel veel gezondheidswinst opleveren. Dit hoeft niet dertig minuten achter elkaar te zijn, maar tweemaal een kwartier, of driemaal tien minuten is ook goed. Uw inspanning is groot genoeg als uw ademhaling versnelt en uw hart sneller gaat kloppen.

Voorkom overgewicht

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Een gezond lichaamsgewicht is erg belangrijk, omdat het ziekten kan voorkomen. Overgewicht bevordert onder anderen het ontstaan van suikerziekte, een verhoogd cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk. Dit zijn allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Met een gewichtsverlies van 5 tot 10 kg is vaak al veel gezondheidswinst te behalen.

De Body Mass Index (BMI) is een index voor uw gewicht in verhouding tot uw lengte. Hiermee kunt u berekenen of u een gezond lichaamsgewicht heeft. Op de website van de Hartstichting kunt u gemakkelijk uw BMI berekenen. 

Gezond eten

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Door gezond te eten voelt u zich fitter. Om gezond eten vol te houden, is het belangrijk dat dit ook lekker eten is. Gelukkig gaan lekker en gezond eten heel goed samen. Er zijn een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden:

Cholesterol
Een hoog cholesterolgehalte in het bloed vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Cholesterol is een stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Het gehalte kan verhoogd zijn door een hoog lichaamsgewicht, door een erfelijke oorzaak of door het eten van het verkeerde (verzadigde) vetten. Gezonde voeding bestaat daarom uit onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet. 

Verzadigde vetten komen voor in roomboter, koekjes, gebak, snacks, vette vleeswaren, eieren en orgaanvlees. Onverzadigde vetten, de zogeheten 'goede vetten' komen vooral voor in olie, vloeibare bak- en braadproducten, vloeibare/zachte margarine of halvarine, noten en vette vis. Voorbeelden van vette vissen zijn zalm, bokking, heilbot en makreel. Het advies is om 1 keer per week vette vis te eten. Natuurlijk moet u wel opletten dat u niet te veel vet binnenkrijgt, omdat dit uw gewicht (ongewenst) kan verhogen.  

Daarnaast verlaagt het eten van vezels (in groenten, fruit, peulvruchten en bruin brood of volkorenbrood) het cholesterolgehalte. 

Matig met zout
Teveel zout zorgt voor een verhoging van de bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk moet het hart harder werken en treedt er sneller aderverkalking op. Door het eten van minder zout kan de bloeddruk beter onder controle worden gehouden. Om het eten niet flauw te laten smaken, kunt u gebruik maken van kruiden, zoals basilicum, kerrie, peper en oregano. Beperk daarnaast het eten van kaas, chips en kant- en klare maaltijden (kant en klare soepen, nasi- en bamimix en sauzen). Deze bevatten veel zout.

Groenten en fruit
Ook het eten van groenten en fruit vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt door de aanwezigheid van verschillende voedingsstoffen zoals kalium, antioxidanten, foliumzuur en vezels. Het advies is om dagelijks 250 gram groenten en twee porties (200 gram) fruit te eten.

Regelmatig wordt medicatie voorgeschreven voor een hoge bloeddruk, een hoog suikergehalte of een hoog cholesterolgehalte. Maar door uw eetgewoonten aan te passen en af te vallen (BMI <25) kan dit in sommige gevallen voorkomen worden of niet meer nodig zijn.