Popular Age onderzoek

In het LUMC wordt onderzoek gedaan naar hartinfarcten en klachten van pijn op de borst als gevolg van kransslagaderziekte en de optimale behandeling hiervan. Alle patiënten met een hartinfarct of patiënten met acuut ontstane pijn op de borst in rust worden behandeld met zogenaamde bloedplaatjesremmende medicijnen, ook wel bloedverdunners genoemd. Naast aspirine, bestond deze behandeling standaard uit clopidogrel (Plavix).

Korte omschrijving

Nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat krachtigere middelen zoals ticagrelor of prasugrel beter zijn in het voorkomen van bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte. Echter, weinig patiënten van 70 jaar en ouder namen deel aan deze onderzoeken en bovendien leidden krachtigere middelen tot meer bloedingen. Het is wel bekend dat ouderen een verhoogd bloedingsrisico hebben en het is nog niet bekend of behandeling met nieuwere middelen nu echt beter is dan behandeling met clopidogrel.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om uit te zoeken of behandeling met clopidogrel mogelijk een betere keuze is bij oudere patiënten.

Algemene informatie

In totaal zullen ongeveer 1000 proefpersonen met een hartinfarct of klachten van pijn op de borst in rust aan het onderzoek deelnemen. De helft van deze proefpersonen krijgt clopidogrel en de andere helft krijgt ticagrelor of prasugrel. Beide groepen worden uiteindelijk met elkaar vergeleken.

Het onderzoek houdt in dat de proefpersoon, op basis van willekeur, wordt ingedeeld in een van de groepen en afhankelijk daarvan clopidogrel of een van de nieuwere middelen, ticagrelor of prasugrel krijgt.

Daarnaast krijgt de proefpersoon tweemaal in het jaar twee vragenlijsten toegestuurd. De duur van het onderzoek is een jaar. 

Contact

Betrokkenen:

Dr. Iannis Karalis, cardioloog

Ellen van der Willik, researchverpleegkundige

 

Heeft u vragen over dit onderzoek? Neem dan contact met ons op.