DO-IT onderzoek

Een ICD is een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. De ICD wordt onder de huid geïmplanteerd en geeft in het geval van gevaarlijke ritmestoornissen een schok om het normale hartritme weer te herstellen. Patiënten krijgen een ICD wanneer zij lijden aan gevaarlijke hartritmestoornissen, wanneer ze een verhoogd risico lopen op het krijgen van een gevaarlijke ritmestoornis of een hartstilstand of wanneer medicijnen tegen de hartritmestoornis niet voldoende helpen. 

Doel van het onderzoek

Het doel van het Dutch Outcome in ICD Therapy (Do-IT) onderzoek is het verbeteren en optimaliseren van de indicatiestelling voor het plaatsen van een ICD. Er wordt gekeken welke patiënten baat hebben van de geïmplanteerde ICD en welke patiënten niet of in mindere mate. 

Algemene informatie

De proefpersoon geeft toestemming voor het gebruik van zijn/haar (geanonimiseerde) medische gegevens die betrekking hebben op de ICD-plaatsing en indicatie.

Toestemming tot gebruik van de medische gegevens levert voor de proefpersoon geen direct voordeel op. Echter,  de uitkomsten van het onderzoek kunnen leiden tot een verbeterde indicatiestelling voor het plaatsen van een ICD ter voorkoming van plotse hartdood.

Contact

Betrokkenen:

Dr. Lieselot van Erven, cardioloog

Sandra Bijl, researchverpleegkundige

 

Heeft u vragen over dit onderzoek? Neem dan contact met ons op.