Gezonde voeding / Eet u fit!

Gezonde voeding is één van de belangrijkste onderdelen van een gezonde levensstijl. Door een gezond eetpatroon voelt u zich fitter en vermindert u de kans op chronische ziekten.

De voordelen van gezonde voeding

  • Het verlaagt de bloeddruk
  • Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten
  • U blijft gemakkelijker op gewicht
  • Het versterkt het immuunsysteem
  • Het is goed voor uw humeur
  • U blijft langer fit
  • Het verkleint de kans op ziektes
  • Het verbetert uw slaap

Eet u gezond?

De Gezondheidsraad zet in hun advies op een rij welke voedingsmiddelen en -patronen leiden tot gezondheidswinst. Aan welke voldoet u al? In een normale situatie zijn dit de richtlijnen voor gezonde voeding. Vraag altijd uw huisarts / cardioloog / verpleegkundig specialist / diëtist voor om deskundig advies zodat u weet wat voor u het beste is.

Adviezen gezondheidsraad

  • Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen
  • Eet dagelijks ten minste 250 gram groente en ten minste 2 stuks fruit
  • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood (~3 sneetjes), volkorenbrood of andere volkorenproducten
  • Eet wekelijks peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten
  • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag (dit staat gelijk aan een klein handje)
  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
  • Eet 2 keer per week vis, bij voorkeur vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm
  • Drink dagelijks drie koppen groene of zwarte thee
  • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
  • Geraffineerde graanproducten zoals witbrood, witte rijst en pasta zijn sterk bewerkt en bevatten daardoor minder voedingsstoffen en leveren geen gezondheidswinst op. Volkorenproducten zoals zilvervliesrijst, volkoren couscous en volkoren pasta zijn gezondere alternatieven.
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
  • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
  • Onder gefilterde koffie verstaan we koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en oploskoffie.
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees zoals worst, ham en bacon
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
  • Om inzicht te krijgen in uw zoutgebruik, ga naar www.nierstichting.nl/zoutmeter
  • Het gebruik van voedingsstofsupplementen zoals multivitamine is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.
  • Veel mensen komen echter wel vitamine D tekort. Kijk hier of dit voor u ook geldt.
  • Cardiale patiënten dienen zoethoutproducten te vermijden zoals drop, zoethoutthee en sterrenmixthee

Hoe eet ik gezonder?

Maak voor uzelf een eetplan. Hierdoor gaat het makkelijker en houdt u het langer vol. Zet uw eetpatroon van dit moment op een rijtje. Kijk naar de bovenstaande adviezen en vink af aan welke u zich al houdt. Schrijf daarna op wat u wilt veranderen aan uw patroon. Stel haalbare doelen en denk in kleine stappen.

Mijn eetplan

  • Waarom eet ik wat ik eet?
  • Hoe ga ik mijn voeding aanpassen?
  • Wanneer begin ik?
  • Wat is mijn doel?
  • Ga ik dit samen met gezinsleden of een vriend(in) doen?
  • Zoek ik hulp van een diëtist?

Tip! Gezonder eten doet u niet alleen.
Betrek uw partner / familie / naasten om mee te doen.
Zo wordt het makkelijker en leuker!