Medische thoracoscopie

De longarts kan met behulp van een thoracoscoop de longen en de borstwand bekijken.

Voorbereiding en werkwijze

Voor dit onderzoek hoeft u normaal gesproken niet nuchter te zijn. U wordt echter wel enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. In sommige gevallen vindt het onderzoek echter onder narcose plaats; dan mag u vanaf enkele uren voor de ingreep niet meer eten en drinken. De arts geeft u hierover meer informatie. Het gebruik van bloedverdunnende middelen, zoals Sintrommitis® of Marcoumar®, moet u vooraf aan de arts melden. Voor het onderzoek begint worden er groene steriele doeken over het lichaam gelegd. U mag deze doeken niet aanraken, omdat de ingreep steriel moet gebeuren. Er wordt soms een infuus ingebracht om eventuele noodzakelijke medicijnen gemakkelijk te kunnen toedienen.

De longarts geeft een plaatselijke verdoving en maakt een klein sneetje (incisie) in de huid. Door middel van een thoracoscoop (buisje met een lampje eraan) kan de longarts de longen en de borstwand bekijken en eventueel een stukje weefsel wegnemen voor nader onderzoek.

thorascopie4

Men brengt een dun slangetje (drain) door het sneetje, waarvan de top tussen de longbladen ligt. De drain wordt eventueel met een hechting vastgemaakt en rondom afgeplakt.

thorascopie5

Een drain wordt aangesloten op een zuigpomp die het vocht en het overschot lucht continu wegzuigt. De longbladen gaan daardoor weer tegen elkaar aan liggen. Het onderzoek kan een uur duren.

thorascopie6

Nazorg

Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de afdeling. Om te zien of de drain goed ligt en of de long zich ontplooit, maakt men een röntgenfoto op bed.

Het is belangrijk dat de schouder en arm van de aangedane zij goed in beweging blijven, ondanks de drain in de borstkas. Dit kan wat gevoelig zijn. De behandelend arts overlegt of bedrust nodig is. Na verloop van tijd, meestal na drie tot vier dagen, verwijdert de arts de drain en wordt het wondje dichtgemaakt met een krammetje (agrave) of met een hechtdraad die al van tevoren is aangebracht. Na zeven dagen wordt de hechting verwijderd. Soms adviseert de longarts om de longbladen door middel van medicijnen te laten verkleven. Hiermee is de kans dat de klachten terugkomen kleiner. De medicijnen kunnen pijn en koorts veroorzaken, waardoor ook wat langere tijd pijnstillende medicijnen worden voorgeschreven. De arts bespreekt dit met u voordat het onderzoek plaatsvindt.