Mitralisklepinsufficiëntie

Bij een mitralisklepinsufficiëntie lekt de hartklep tussen de linkerboezem en kamer van het hart. Er stroomt bloed tijdens het samenknijpen van het hart terug naar de boezem in plaats van naar de aorta en rest van het lichaam toe.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken waardoor een mitralisklep kan gaan lekken. De lekkage kan acuut ontstaan of langzaam verergeren. Veroudering met afname van de functie van de klep is een veel voorkomende oorzaak. De klep kan niet goed sluiten door verwijding van de hartkamer, of lekkage ontstaat door beschadiging van de hartklep zelf. Een acute mitralisinsufficiëntie ontstaat als complicatie bij een hartinfarct of door een ontsteking van de hartklep, een endocarditis.

Diagnose

Hartklepafwijkingen kunnen lang asymptomatisch blijven. De klepafwijking wordt soms bij toeval ontdekt doordat bijvoorbeeld een ruisje aan het hart wordt gehoord. De klachten van een mitralisklepinsufficiëntie bestaan voornamelijk uit benauwdheidsklachten en het verminderen van het inspanningsvermogen.

Aanvullende diagnostiek

Een klepafwijking is vaak te horen als een ruisje aan het hart, te beluisteren met een stethoscoop. Het belangrijkste onderzoek om een afwijking van de hartkleppen te beoordelen is een echo van het hart. Voor een nog duidelijkere afbeelding van de hartklep of om de afwijking precies te bekijken, kan het nodig zijn ook een echo via de slokdarm te maken. Als er besloten wordt de klep te opereren zullen er aanvullende onderzoeken verricht worden.

H2 4mitraliskle echo

De mitralisklep en mitraliskleplekkage zichtbaar met (slokdarm-) echocardiografie

Behandeling

De behandeling van een mitralisklepinsufficiëntie is afhankelijk van de oorzaak van de lekkage. Bij een langzame verergering zal geprobeerd worden met medicijnen de druk in het hart te verlagen en het hart in conditie te houden.

De chirurg kan operatief de klep herstellen, een ring om de klep plaatsen om deze weer goed te laten sluiten of eventueel de klep vervangen.

H6 4mitralisklep lekkage

Anatomie, functie en reparatie van de mitralisklep
a Normale anatomie van de mitralisklep.
b Mitraliskleplekkage door een prolaps (uitstulping) van het achterste mitralisklepblad.
c De mitralisklep wordt vervangen door een mechanische hartklepprothese.
d De mitralisklep wordt gerepareerd met behulp van een ring.
e Mitraliskleplekkage wordt verminderd door het plaatsen van een mitraclip.

Bij patiënten die niet geopereerd kunnen worden, is het plaatsen van een MitraClip een optie. 

Bij een hartklepafwijking bestaat er een verhoogd risico op een endocarditis. Vooraf aan bepaalde ingrepen moet u antibiotica gebruiken om een ontsteking te voorkomen. Dit wordt 'endocarditis-profylaxe' genoemd.

 

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. 

 

Hartklepkeuze.nl

De website www.hartklepkeuze.nl geeft u praktische informatie over hartklepafwijkingen, hartklepprothesen en de operatie.

Als u aan uw aortaklep of mitralisklep geopereerd moet worden dan kunt u op deze website de 'Hartklepkeuzehulp' doorlopen. Met behulp van deze keuzehulp leert u meer over de verschillende hartklepprothesen en wat dat voor u persoonlijk betekent. Zo kunt u goed geïnformeerd met uw arts een keuze maken.