MitraClip

Wanneer een operatie te riskant voor u is en u een ernstige lekkage van de mitralisklep heeft, dan kunt u in aanmerking komen voor een alternatieve en minder belastende operatie. Deze operatie vindt via de lies plaats, met behulp van een katheter (slangetje), waarbij er een "nietje" (Mitraclip) geplaatst wordt op de mitralisklep.

De MitraClip

De mitralisklep zit tussen de linkerboezem en de linkerkamer en zorgt ervoor dat er geen bloed terugstroomt in de linkerboezem. Als deze klep ernstig lekt, kunt u klachten krijgen van kortademigheid bij inspannen, een onregelmatige hartslag, dikke enkels of benen en moeheidsklachten. 

De MitraClip repareert de lekkage van de mitralisklep. De MitraClip lijkt op een klein metalen nietje dat met kunststof is bekleed, dat wordt geclipt aan de twee mitralisklepbladen. De MitraClip zorgt ervoor dat de mitralisklep beter sluit en helpt zo de normale bloeddoorstroming door het hart te herstellen. Er kunnen een of meerdere clips geplaatst worden. 


MitraClipMitraClip®

De behandeling

Deze ingreep wordt alleen uitgevoerd bij patiënten die vanwege een slechte conditie geen open hartoperatie kunnen ondergaan. De ingreep wordt onder algehele narcose gedaan en duurt ongeveer vier uur. 

Het plaatsen van de MitraClip vindt plaats op de hartkatheterisatiekamer en wordt uitgevoerd door een interventiecardioloog en een echocardioloog. De ingreep vindt onder algehele narcose plaats. Via een katheter in de lies wordt het systeem waarop de MitraClip gemonteerd is gepositioneerd in de linkerboezem. Op geleide van echobeelden die via uw slokdarm gemaakt worden, wordt de MitraClip geplaatst op de twee klepbladen. 

H2 6mitralisclip

 

A: Via de lies wordt er een katheter in de rechterkant van het hart ingebracht. 
Om aan de linkerkant van het hart te komen wordt vanuit de rechterboezem 
door het boezemtussenschot  heen geprikt.

B: Vanuit de linkerboezem kunnen zo de mitralisklepbladen bereikt worden.

D, E: De klepbladen worden door de mitraclip ‘gevangen’.

C, F: De mitraclip wordt gesloten.

G: De katheter wordt verwijderd en de mitraclip blijft achter.

(Naar Ned Tijdschr Geneeskd 2013; 157: A5693.)

Na de behandeling 

Na de procedure verblijft u enige tijd op de Verkoever of Intensive Care. Indien u voldoende wakker bent, wordt u overgeplaatst naar de Hartbewaking, waar u enige tijd verblijft. Tijdens uw verblijf op de Hartbewaking wordt er nog een echo van het hart gemaakt om de werking van de mitralisklep te controleren. Wanneer uw situatie stabiel is, wordt u overgeplaatst naar de verpleegafdeling Hartziekten

De ingreep heeft in vergelijking met een open hartoperatie een aantal voordelen. Er is geen grote operatiewond en tijdens de operatie er is geen hart-longmachine nodig waardoor u sneller zult herstellen. 

Extra informatie

Bekijk de informatievideo hieronder. Ook vindt u aanvullende informatie in de patiëntenfolder

VIDEO’S