Interstitiële Longziekten (ILD)

Onder interstitiële longziekten vallen de longaandoeningen die zich manifesteren in de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten (het ‘interstitium’). De longblaasjes zijn verantwoordelijk voor de gaswisseling, dat wil zeggen de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide met het bloed. Als door een ziekteproces zoals ontsteking of verlittekening het interstitium dikker wordt, raakt deze gaswisseling verstoord. Bovendien kan de long hierdoor stugger worden. De patiënt kan dan klachten ervaren zoals kortademigheid, benauwdheid, hoesten en vermoeidheid.

Er zijn meer dan honderd verschillende interstitiële longziekten bekend. Bekende oorzaken zijn bijvoorbeeld auto-immuunziekten, contact met (giftige) stoffen, medicijnen, bestraling en doorgemaakte infecties. In veel gevallen wordt de oorzaak van de ziekte echter niet duidelijk.

De klachten, het ziektebeloop, mogelijke behandelingen en prognose zijn afhankelijk van het type ILD. Meer over de zorg voor patiënten met een(verdenking op) ILD leest u op deze pagina.