Inspanningsonderzoek / VO2-max onderzoek

Een inspanningstest (de fietstest) geeft veel informatie over de werking van uw hart tijdens inspanning. Het hartritme, mogelijk zuurstoftekort van het hart en uw inspanningvermogen kunnen met dit onderzoek in kaart gebracht worden. Een inspanningsonderzoek is een relatief eenvoudige en onschadelijke manier om het functioneren van uw hart in beeld te brengen.

Inspanningsonderzoek

In rust zijn afwijkingen op het ECG niet altijd te zien. Bij inspanning moet het hart harder pompen en kunnen afwijkingen eerder worden opgespoord. Tijdens de inspanning wordt continu een ECG-registratie gemaakt en wordt de bloeddruk gemeten. Aan de hand van deze gegevens kan de cardioloog eventuele problemen opsporen en kijken of een behandeling succesvol is geweest.

VO2-max onderzoek

Er kan ook een zogenaamd VO2-max-onderzoek worden uitgevoerd. Deze test meet het maximale zuurstofopnamevermogen; de hoeveelheid zuurstof die iemand bij maximale inspanning kan benutten, is een maat voor diens conditie.  

Voorbereiding

U hoeft voor dit onderzoek vooraf niets anders te doen dan u normaal gewend bent. U neemt uw medicijnen in zoals u gewend bent, tenzij uw cardioloog iets anders met u heeft afgesproken.

Het is verstandig sportkleding of makkelijk zittende kleding mee te nemen.

Voordat het onderzoek plaatsvindt, zal de laborant u vragen uw bovenlijf te ontbloten. Er worden een aantal ECG-stickers/zuignapjes op uw borst geplakt, welke tijdens het onderzoek blijven zitten. Hierdoor kan uw hartritme worden gemeten. Ook krijgt u een bloeddrukband om uw arm.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een hometrainer. Terwijl u fietst, wordt de weerstand iedere minuut een stukje zwaarder. U dient zo lang mogelijk door te gaan met fietsen en een maximale inspanning te leveren. Als u klachten krijgt tijdens het fietsen moet u dit aangeven.

Bij de VO2-max-test wordt een ademhalingsmasker op uw neus en mond geplaatst. Door het masker wordt zuurstof aangevoerd en de uitgeademde lucht wordt afgevoerd. Deze kap geeft misschien een benauwend gevoel, maar u kunt gewoon normaal ademen. 

Een inspanningstest duurt ongeveer 30 minuten.

Nazorg

Na afloop kunt u van de douche gebruikmaken. U mag daarna gewoon naar huis. Soms wordt het onderzoek niet op een fiets, maar op een loopband uitgevoerd. 

Patiëntenfolder

Lees de patiëntenfolder. 

VIDEO’S